Új embertípus alakul ki, a Homo Pandemicus

2020. április 03. 00:06 - Petrus Rosidus Maximus

A koronavírus-járvány, mely Európában először január 24-én jelent meg (Franciaországban) - és azóta 70 napja tart megtorpanás nélkül, folyamatosan a Föld összes országában megjelenve és 1 millió fertőzést illetve 52 ezer halálesetet okozva - létrehozta a maga saját, külön "embertípusát" a Homo Pandemicust azaz a "járványban élő embert". Óvatos, állandóan otthon tartózkodik, lakásában dolgozik, elszigetelten él és mindenben új magatartás-mintákat követ.

uj_embertipus.jpg

Teljesen új életforma alakult ki a járvánnyal sújtott területeken, mely igazodni kényszerült a megváltozott körülményekhez. Az új típusú embernél a családi fészek egyben a munkahely is (home office), esetleg egy külön szoba, így otthon keresi kenyerét. Az új típusú embernek vérévé válik, hogy amikor elhagyja nagy ritkán otthonát, maszkot (és esetleg gumikesztyűt) húzzon, majd hazatérve és ezeket levéve rögtön alaposan kezet mosson (plusz kezet fertőtlenítsen) minimum 30 másodpercig. Az új típusú ember soha nem fog kezet ismerősével, ha találkozik velük, nem ölelkezik és mindenkitől két méter távolságot tart. 

Az új típusú ember fokozottan óvatos a házából / lakásából kilépve: nem fog meg semmit, nem ér fém felületekhez, nem készpénzzel, hanem kártyával fizet, nem keres fel más helyet csak a boltot, a gyógyszertárat és idős rokonait. Ezeken kívül rendszeresen fertőtleníti autója kormányát, műszerfalát, otthonában pedig a kilincseket. Az új típusú ember rendszeresen ellenőrzi egészségét, vitaminokat szed és időnként a szabad levegőn mozog, mégpedig teljesen egyedül, másokat elkerülve. Időnkét megméri hőmérsékletét és tart otthon lázcsillapítókat is (paracetamol hatóanyagúakat).

Az új típusú ember azonnal felkapja a fejét, ha közelében köhögést hall, majd villámgyorsan távozik onnan (amilyen messzire csak tud). Az új típusú ember folyamatosan gondol idős családtagjaira, naponta hívja őket (hogylétükről érdeklődve) és ha csak teheti mindennel ellátja őket. Az új típusú ember minden reggel először a hírekről olvas, megtudva, mi történt a járvány ügyében.

Az új típusú ember rendszeresen segíti gyermekét a tanulásban és odaül mellé, amikor az a számítógépén a távoktatási tananyagokat tanulmányozza. Az új típusú ember otthon művelődik és nyitott a világra (az interneten), miközben reméli: egyszer még újra bejárhatja. Az új típusú ember mindent tud a vírusokról, főleg a SARS-CoV-2 vírusról és annak terjedéséről, illetve az általa generált COVID-19 megbetegedésről.

Az új típusú ember tudja mekkora kincs a WC papír, a fertőtlenítőszer, az élesztő és a friss kenyér, így spórol ezekkel és beosztja tartalékait. Az új típusú ember ügyel táplálkozására és eszik rostokban, vitaminokban gazdag ételeket is, így zöldségeket, gyümölcsöket, melyeket még ki is egészít D3 és C vitaminok szedésével.

Az új típusú ember odafigyel saját maga illetve családja mentális, pszichés állapotára és tesz azért, hogy ne csak testben, de lélekben is képesek legyenek átvészelni a bezártsággal járó megpróbáltatásokat. Végül az új típusú ember nem felejt el optimista maradni és bízni a szebb jövőben. 

*** 

Facebook oldalunk

blogujsak_alsologo.jpg

2 komment
Címkék: Homo Pandemicus

A bejegyzés trackback címe:

https://blogujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr7715585022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Solo_ 2020.04.03. 01:21:35

Mindannyian igazodunk ehhez az új helyzethez, de reméljük nem kell örökké igy élnünk. Mert az embernek nem természetes állapota az állandó elvonultság. Remélhetőleg őszre javul majd a helyzet. De félek az sem kizárt, hogy a vakcináig kell várnunk. Az még vagy 8-10 hónap.

tireless treehugger 2020.04.03. 21:16:30

Az új embertípus az bizonytalan pesszimista, ahelyett hogy aktívan részt venne a társadalmi életben és a gazdaságban, elfogadja (sőt örömmel fogadja el!) az utasítást hogy maradjon a seggén és várja hogy megmentsék. Behúzódás helyett alkalmazkodnia kellene a megváltozott körülményekhez. Önkéntesként vagy munkahely váltásként részt vehetne a járványkezelésben, mehetne segélyezőkhöz, vagy csak söpörné az utcát, elzavarná a dohánybolt előtt piálókat, vagy akármilyen hasznosat. Azért segít a gyerekének mert unatkozik, azért dolgozik mert másképp kirúgja az asszony, új aranyborjakat bálványoz: wc papír, élesztő, lélegeztetőgép, ...

A járvány semmilyen pozitív változást nem indított el, nem lettek tisztábbak jobbak okosabbak motiváltabbak az emberek. Otthon ülnek tv-t bámulják, egymást nyírják, neten örjöngenek, ... Minden rosszat kihozott belőlük, szóval ha van új embertípus az: antiszociális büdös bunkó.
süti beállítások módosítása