A Föld legforróbb országai, városai és területei

2020. július 10. 22:34 - Petrus Rosidus Maximus

Forró nyári napok után feltámadhat bennünk az érdeklődés: hol lehetnek a világon a legforróbb területek, legmelegebb országok, legtikkasztóbb városok, ahol a számunkra már szinte elviselhetetlen 35 fokos hőség mindennapos dolognak számít és ahol akár még ennél 10-15 fokkal forróbb hőmérsékletek is előfordulnak. Valójában sok ilyen övezet létezik, melyek egy részében jellemzően egész nyáron rendszeresen fordul elő 40 fok feletti hőség és az 50 fok körüli meleg sem ritka. Ugyanakkor az extrém nagy forróságoknak létezik az éves átlaghőmérsékletre vonatkozó és a kiugróan magas hősadatokat produkáló változata. Nézzük mindkettőt:

homerseklet.jpg

Éves átlaghőmérsékletet nézve a 28 fok feletti országok jelentik a csúcsot, így az első három helyen állva: az afrikai Burkina Faso, a szintén afrikai, pontosabban szaharai Mali, illetve a csendes-óceáni Kiribati (utóbbi egy szigetvilág). Éppen 28 fokos az Afrika szarvánál fekvő parányi Djibuti és a szintén csendes-óceáni Tuvalu szigetcsoport is.

Ami a Föld legforróbb országát illeti: az 1960 óta független és három Magyarországnyi Burkina Faso -ban 20 millió ember él, akiknek 97% -a fekete bőrű és 60%-a muszlim. A hivatalos nyelv a francia (a XIX. századi francia gyarmatosítás hozadékaként) és az állam a világ 15 legszegényebb országa közé tartozik. (Az egy főre jutó GDP összege Burkina Fasoban alig 2 ezer $, míg mondjuk Németországban ez 55 ezer, nálunk pedig 35 ezer körüli.) Az ország nevének jelentése egyébként helyi nyelven: "becsületesek országa".

burkina_faso.jpg

Burkina Faso fővárosa Ouagadougou, mely 1,5 millió ember otthona. Az évi középhőmérséklet itt 29 fok, de nyaranta gyakori a 40 fok feletti hőmérséklet is. Ráadásul hűsölésre lehetőséget adó tengerpart sincs, mert hogy Burkina Faso nem határos az óceánnal (azon kevés afrikai országok egyike, melynek nincs tengerpartja). 

Az éves középhőmérsékleti lista folytatásában az említett első 5 ország után is afrikai és csendes óceáni országok követik egymást (Szenegál, Mauritánia, Palau, Benin, Gambia, Marshall-szigetek, Ghána) majd a 14. és 16. helyen következik két ázsiai (közel-keleti) államocska, két arab kultúrájú olaj-királyság: Bahrain és Katar. [forrás]. Az amerikai kontinens legmelegebb országa Grenada szigete (26,65 fok), majd újabb földrészként jön a 101. helyen (!) Ausztrália, illetve három legforróbb európai ország: Málta (19,20 fok), Ciprus (18,45 fok) a 115. és 117. helyen és Görögország, ahol az éves átlaghőmérséklet 15,40 fok. Európát nézve az említett első három után a sorrend: Portugália, Olaszország és Spanyolország (mind 13 fok felett). Nálunk Magyarországon egyébként 9,75 fok az éves átlag-hő. Kontinensünk legforróbb fővárosai: Nicosia (Ciprus), Valetta (Málta), Barcelona (Spanyolország), Lisszabon (Portugália) és Athén (Görögország).

Európában egyébként a legmelegebbet 1977 július 10-én mérték, mégpedig a görög fővárosban, Athénban. Az említett napon a hőmérő higanyszála 48 fokig szökött az Akropolisz mellett. Az alábbi térképen az európai államok 2018-ig mért legmagasabb hőmérsékletei láthatóak. [Forrás: Link]

europa_temperaturemap.jpg

A kiugróan magas hőség-adatok és havi hőmérsékletek

A havonkénti hőmérsékleti átlagokat nézve vannak városok, ahol rendszeresen fordulnak elő 40 fok feletti értékek. Ilyen például Katar fővárosa, Doha, ahol a nyári hónapokban 41 fok körüli rendszerint az átlag-hő. Közben nem ritkák a 48-49 fokos hőségek sem.

Az alábbi táblázatban az átlagos havi hőmérsékleti értékek láthatóak Dohában, a nyári hónapokban 40 fok feletti értékekkel:

doha_homerseklet.jpg

A katari Doha mellett kiugróan magas, szinte kibírhatatlan hőség-adatokat produkál szinte minden nyáron, júliusban és augusztusban is több arab ország és város a Perzsa-öböl vidékén, például az iraki Bászra.

Ha a Föld legforróbb városait keressük: a legelső három Afrikában található: Assab (Eritrea), Bosaso (Somalia) és Djibouti (Djibouti). Negyedikként kiemelhető az algériai Reganne, mely városhoz a legmagasabb havi átlaghőmérséklet köthető: 39,8 fok. (Fontos megemlíteni: ez ÁTLAG hőfok, ami azt jelenti, hogy az adott hónapban, az adott átlaghőmérséklet felett és alatt is lehetnek hőmérsékletek.)

hoseg_varosok_tablazat.jpg

Ami a hőmérsékleti rekordokat illeti: 1913 július 10-én az USA -ban, egészen pontosan a Death Valley -ben található Furnace Creek városkában pontosan 56,7 fokot mértek. Jelenleg ezt az adatot tekintik bolygónk hőmérsékleti rekordjának. Vannak még föld-felszíni mérés-rekordok is, melyek közül az 1972 július 15-én mért, szintén Furnace Creek Ranch -en rögzített 93,9 C fok a csúcs.

Földünk két különlegesen forró területe (Death Valley mellett): az iráni Lut-sivatag, ahol a földfelszínen júliusban 70 fok feletti hőmérsékleti és az etiópiai Danakil-mélyföld, ahol az éves átlaghőmérséklet 34,4 fok. A világ legforróbb fővárosai: Kartúm (Szudán), Djibuti és Niamey (Niger), mindháromban 29-30 fokos éves átlaghőmérséklettel. Az alábbi térképen Földünk hőmérsékleti övezetei láthatóak, pirossal jelölve a legforróbb területeket (éves átlaghőmérséklet alapján):

homerseklet_terkep.jpg

A Föld legforróbb térségeiben a lakosság hozzászokott a hihetetlen meleghez és megtanult védekezni is ellene. Ilyen Észak-Afrika, ahol a helybeli arab lakosság különböző színű lepleket hord és a nap bizonyos szakaszában csak pihen. (Dél-Európában is ismert a szieszta, amikor a boltok is bezárnak.) Nálunk, Magyarországon a valaha mért legmelegebb 41.9 fok volt, amit Kiskunhalason mértek 2007 július 20-án. 

csik.jpg

Kiegészítés a jarokelok.blog.hu oldalról. A fordítást Albert Zsuzsa, a Járókelő Közhasznú Egyesület önkéntese készítette a The Guardian eredeti cikke alapján /2020 február 3-án módosult a cikk/

A 2,1 millió lakosú Bászrában 53,9 fokot regisztráltak. Kuvait városban és Dohában is mértek 50 fokos vagy azt meghaladó hőmérsékletet az elmúlt évtizedben. Quriyatnál, Omán partvidékén, nyár elején az éjszakai hőmérséklet 42,6 °C felett maradt, ami a feltételezések szerint a világ valaha regisztrált legmagasabb napi minimum hőmérséklete. Mekkában az évente odalátogató kétmillió haddzs zarándoknak egyre kifinomultabb módszerekkel segítenek a hőség leküzdésében. Jelenleg 354 nagyvárosban tapasztalnak 35 fokot meghaladó nyári átlaghőmérsékletet, 2050-re az éghajlatváltozás ezt a számot 970-re fogja növelni - derül ki a világ legnagyobb metropoliszainak C40 szövetsége által készített ”Jövő, amit nem akarunk” című tanulmányból. lenlegi trendek szerint csak idő kérdése, hogy a hőmérséklet meghaladja a 2012-ben mért 51,3 fokos rekordot. A Los Angeles-től 50 km-re fekvő Chino 48,9 fokos hőmérsékleti rekordot döntött, Sydney elérte a 47 fokot, Madridban és Lisszabonban is mértek 45 fok körüli hőmérsékletet. Új tanulmányok szerint Franciaország az évszázad végére könnyedén átlépheti az 50 fokot, az ausztrál városok pedig előrejelzések szerint még korábban elérik ezt a hőmérsékletet. Miközben Kuvait elérheti a 60 fokot, ami már lakhatatlanná teszi.

Facebook oldalunk

blogujsak_alsologo.jpg

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr615994382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Argus_ 2020.07.11. 22:29:55

Iszonyú lehet egy olyan városban élni, ahol mindig 30 fok van (még télen is), nyáron pedig 40-50 fokot is eléri a forróság. Ilyen hely több is akad Észak-Afrikában. Nem véletlen, hogy minden rassz-csoport a neki megfelelő helyen él: az eszkimók a mínusz 40-ben, a az afrikai feketék meg a plusz 40-ben. Hozzáedződtek a generációk, nemzedékek alatt.

Nietzsche. 2020.07.14. 11:24:28

@Argus_: Ha télen - nyáron 30 fok van és a tengerparton élsz milliomosként pálmafák alatt, hidd el kibírható. :)
süti beállítások módosítása