A környező országok és hazánk koronavírus összevetése

2020. augusztus 23. 12:51 - Scriptor_

corona_map.jpg

Az első, amit fontos kiemelni, hogy a posztban felhasznált számok mindegyikének forrása a worldometers.info nemzetközileg használt adatbázisa, az elemzett időszak pedig augusztus 20, 21 és 22.

Ha a környező nyolc országot vesszük górcső alá és Csehország, Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia és Ausztria koronavírus-adatait vizsgáljuk, akkor két dolog azonnal szembeötlik: az egyik, hogy Ukrajna nagyságrendekkel kiemelkedik a napi esetszámait tekintve, a másik pedig, hogy két kivétellel (Románia, Szlovénia) mindegyik ország bőven megelőz bennünket a napi új megbetegedések terén.

Ukrajna után Csehországban, Ausztriában és Horvátországban a legdurvább a helyzet, mert ezek mindegyikében napi 300 körüli az új esetek száma (a horvátoknál 275, de emelkedő a tendencia). Horvátországban egyébként a tengerparti övezet (Közép-Dalmácia) a leginkább problémás, főleg a nyári turizmus miatt. Csehországot illetően kiemelendő: a tavaszi csúcsot is megelőzi az augusztus 20 körüli növekedés (augusztus 21-én elérte az 506-ot a nepi új fertőzések száma ami rekordnak számít)

Jelenleg a legtöbb kutató, elemző és epidemiológus csak találgatja, hogy mi várható: de össz-európai szinten is érzékelhető egy fokozatos esetszám emelkedés. Riasztó számok jelennek meg például Oroszországban (napi 4700 és 5000 közti új fertőzés), illetve Franciaországban (3600 - 4700) és Spanyolországban (3300 - 3700). Nálunk, Magyarországon a járvány csúcsidőszakában (április 7 és május 2 között) 16 alkalommal emelkedett 70 fölé a napi új fertőzések száma.

fertozes_grafikon.jpg

Jelenleg a június-júliusi visszaesést augusztusban egy új emelkedés váltotta fel: most 30 és 40 közt jellemző ez a mutató (augusztus 17-én volt 30, 18-án: 24, 19-én: 32), az utóbbi három nap átlagában pedig elérte a 44-et.

Egyelőre nem tudni, hogy egy második hullám van e épp kialakulóban és hogy egy lassú fokozatos emelkedéssel őszre újra elérjük e majd az áprilisi szintet (a napi 70 feletti esetszámot), de bizakodásra adhat okot az, hogy a bevált intézkedések szigorításával valószínűleg újra visszaszorítható lehet a terjedés (ha azokat időben meghozzák).

Ami a legnagyobb kérdés (és félelem), hogy az őszi influenza-szezon egyébként is várható felbukkanása mennyire fogja befolyásolni a COVID megbetegedések kialakulását és a járvány terjedését. 

Adatok forrása:

Facebook oldalunk

blogujsak_alsologo.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: koronavírus

A bejegyzés trackback címe:

https://blogujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr8516173748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása