Az oroszoknak és Putyinnak egyszer felelniük kell háborús bűneikért

2022. március 08. 13:50 - Dr. Nagy László

Jogászként és az igazságot szerető egyszerű polgárként is kijelentem: Vlagyimir Putyinnak és az orosz katonáknak, tiszteknek, tábornokoknak egyszer nemzetközi bíróság előtt kell majd felelniük az Ukrajnában elkövetett emberiesség elleni bűneikért. 

haborus_bunok.jpg

forrás: utoronto.ca

Az Ukrajnában zajló háború 13. napján kijelenthető, hogy a támadó orosz hadsereg már semmilyen módszertől nem riad vissza a gyors(abb) győzelem elérése érdekében. Lakóházakra, emeletes lakóépületekre adnak ki tűzparancsot, célzott lövésekkel mészárolják a polgári lakosságot, nőkre, gyermekekre, idősekre tüzelnek és újságírókat, tudósítókat próbálnak megölni. Elvágják az embereket az ivóvíztől az ostromlott ukrán városokban, így ártatlan gyerekeket, időseket, nőket, betegeket ítélnek szomjhalálra. Jogászként is kérdezem: mi ez, ha nem emberiesség elleni bűncselekmény, fegyveres agresszió (ártatlan civilek ellen) és bűnös hadviselés? Nem beszélve a fegyverszünetek sorozatos megszegéséről?

Nem maradhat büntetlen ez az aljas, gonosz, kegyetlen és értelmetlen gyilkolászás, ami ma a világ szemei előtt zajlik Ukrajnában. Semmi nem mentesítheti és indokolhatja ártatlanok lemészárlását, bármennyire is vétkesnek találják vezetőiket. Az egyszerű ukrajnai polgárok, városlakók és falusiak semmit nem tehetnek az ukrán kormány állítólagos "bűneiről". 

ukrajna_borodjanka_auctor.jpg

forrás: reuters.com

Ha a harcok véget érnek egyszer és Putyin megkapja amit akar (bármi is legyen az: bábkormány Kijevben, a Krím elismertetése orosz földnek, a mesterségesen teremtett népköztársaságok elcsatolása, Ukrajna feldarabolása ... stb) ki kell vizsgálni a háború alatti tetteket és perbe fogni a bűnösöket. Nyilván nem lesz egyszerű feladat, mert amíg Putyin hatalmon van, addig meggátolja majd minden eszközzel a bűnesetek feltárását. De nem lesz örökké hatalmon, vagy leváltják (megelégelve uralmát a közvetlen környezetében lévő tábornokok és oligarchák), vagy egyszerűen elhalálozik (ágyban párnák közt), hiszen idén már 70 éves (és bizony ő sem él örökké). Ekkor megindulhat majd a vizsgálat és a háborús bűnösök felkutatása. 

Ha Putyint környezete távolítja el a hatalomból, akkor nemzetközi bíróság elé lesz állítható, mint ahogyan a második világháború után is Nürnbergben is bíróság elé állították a náci vezetőket (már akit tudtak). Ha pedig ágyban, párnák közt távozik a másvilágra, akkor az új (és remélhetőleg demokratikusabb) orosz vezetés segítségével lehet megkezdeni azon orosz csapattisztek felkutatását és bíróság elé állítását, akik háborús bűnöket követtek el.

Ám azt már most az oroszok tudtára kellene adni, hogy háborús bűneik, népirtó tevékenységük és emberiesség elleni bűntetteik nem maradnak megtorlatlanok. 

***

blogujsak_alsologo.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://blogujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr3317775310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása