Egy film, mely 2011-ben megjósolta a koronavírus járványt

2020. március 28. 10:38 - Petrus Rosidus Maximus

Steven Soderbergh (Ocean's Eleven, Mint a kámfor) 2011-ben egy izgalmas thrillert készített "Fertőzés" (Contagion) címmel, mely megdöbbentő módon hajszál pontosan azt a történetet meséli el, melyet most átél a világ: egy Kínából kiinduló világméretű járványt, mely az egész emberiséget fenyegeti. 

contagion.jpg

A sztorihoz Soderbergh olyan sztárokat vett fel, mint Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Kate Winslet, Jude Law és Laurence Fishburne. A film egy család történetével indítja a cselekményt: megismerjük Emhoffékat, ahol az anyuka (Beth - Gwynet Paltrow) sokat utazik és eljut Kínába is. Itt aztán megbetegszik és hazatérve rosszul lesz, majd egy megrázó rohamot követően váratlanul meghal (és sajnos kisfia is). Az ok: egy ismeretlen kórokozó, mely pár nap alatt végzetes megbetegedéseket okoz az emberi szervezetben. (A filmbeli vírus az agyat támadja meg nem a tüdőt, mint a koronavírus.)

A fertőzés ellen nincs vakcina, nincs ellenanyag és nincs gyógyszer sem; viszont rendkívül gyorsan terjed és a kórokozó szervezetbe jutását követően már pár napon belül magas lázat és heves köhögést produkál. Az ismeretlen vírus - ez a film végén egyértelműen kiderül - a denevérektől indul ki, majd sertés kórokozókkal mutálódva jut el az emberekhez. Ebben is a jelenlegi járványt mintázza, hiszen a kutatók ma azt valószínűsítik, hogy a SARS-CoV-2 (koronavírus) is éppen ugyanígy indulhatott "világhódító" útjára a kínai Vuhan húspiacáról.

contagion_2.jpg

A "Fertőzés" drámai eseményeket tár elénk: a filmbeli vírus milliókat öl meg szerte a világban. Az USA területén bezárnak az iskolák és a boltok, éhínség köszönt az emberekre és összeomlik a közbiztonság rendszere is. Bűnözők rabolják ki az üzleteket és a házakat, tömegek ostromolják az élelem-osztó helyeket. Aztán megismerjük azokat az orvosokat, kutatókat is, akik végre megtalálják a járvány megállítására esélyes vakcinát: Dr. Ellis Cheevert (Lawrence Fishburne), Dr. Erin Mearst (Kate Winslet) és Dr. Leonora Orantest (Marion Cotillard). Mindhárman küzdelmet folytatnak a járvánnyal, így végre megkezdődnek az oltások. Csakhogy mindenki a vakcinára vár, így sorsolással döntik el, kik kaphatnak először.

Persze felbukkannak közben a nyerészkedők, a másokat becsapó ügyeskedők is, akiket a filmben Alan Krumwiede (Jude Law) jelenít meg. Ő egy népszerű blogger, aki úgy szerez milliókat a számlájára, hogy egy hamis gyógyszert reklámoz oldalán és tönkreteszi a járvánnyal küzdő Cheevert doktor hírnevét. Jude Law új oldalát mutatja meg a karakterrel, miközben figurája figyelmeztet bennünket a hiszékenységünkkel visszaélők veszélyére. (Ez is aktuális a mostani helyzetben.)

Az Emhoff család két megmaradt tagja: Mitch (Matt Damon) és kislánya Jory (Anna Jacoby-Heron) átvészelik a nehéz időket és megússzák a járványt. Sajnos azonban 2,5 millió amerikai áldozatául esik a kórokozó pusztításának. A jelenlegi koronavírus-járvány még sajnos terjedőben van és az USA területén fertőz leginkább. Posztunk megírásakor 104 ezer amerikai volt fertőzött és 1704 elhalálozást regisztráltak az Egyesült Államok területén. A világ egészét nézve pedig jelenleg 601 ezer fertőzésnél és 27 ezer halálos áldozatnál járunk.

contagion_3.jpg

Reméljük Soderbergh 2011-es filmjének történetét nem követi a COVID-19 terjedése és a járvány hamarosan mérséklődni fog, nem elérve a több milliós filmbeli áldozatszámot. A "Fertőzés" című thrillert nézve mindenesetre bepillantást nyerhetünk egy sötét jövőképbe, elképzelve hová fajulhat egy modern-kori világjárvány. De megtekintése mellett ne felejtsük el a védekezés lehetőségeit sem. 

*** 

Facebook oldalunk

blogujsak_alsologo.jpg

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr9415565912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Periodista. 2020.03.28. 12:03:15

Filmként sem rossz, de jóslatként egyenesen megdöbbentő! Pedig 9 éve készült!

Lone Wolf_ 2020.03.28. 16:59:51

Az a furcsa, hogy a filmben is Kína és a denevérek jelentik a kiindulópontot, ahogyan a koronavírusnál is. Jelenleg úgy tudni, hogy a vuhani húspiacról indult el a járvány, oda pedig denevérek révén került. (Talán denevér húst is árultak?)

Ursus Arctus 2020.03.29. 21:08:46

A "mintát" az alapsztorihoz adhatta egy korábbi SARS virus járványa is.

Petrus Rosidus Maximus 2020.03.29. 21:13:41

@Jericho_: Egyik eddigi SARS járványra sem igaz egyidejűleg, hogy

- Kínából indult ki
- zoonozisa denevér-sertés
- az egész világon elterjedt 700 ezret meghaladó betegszámmal
- globális pánikot váltott ki
- 30 ezer feletti halottszámot generált három hónap alatt

A felsorolt 5 tényező csak a filmbeli járványra és a jelenlegi koronavirus járványra igaz. Egyetlen másik járványra sem az elmúlt 80 évből.

Recensens 2020.03.29. 22:30:33

@Blog Újság: Az utolsó valóban világméretű nagy járvány, a spanyolnátha volt 1918 - 1920 közt, 20 millió halálos áldozattal. A koronavírus 34 ezer halottnál tart 2,5 hónap alatt (január közepe - március vége közt). Ha csak ezzel az intenzitással számolunk az önmagában is évi 163 ezer halott lesz. (Két és fél év alatt az 407 ezer.) De valószínűleg most jön még a java, így én inkább ennek 3-4 szeresével kalkulálnék, vagyis évi 500 - 600 ezer halálos esettel. 2,5 év alatt: 1,4-1,5 millió halott. Mondjuk még így sem közelíti majd meg a spanyolnáthát (reméljük), de ott lesz a világtörténelem 4-5 legpusztítóbb járványa között.
süti beállítások módosítása