A demokrácia alapjai és a felhatalmazási törvények

2020. április 01. 01:05 - Petrus Rosidus Maximus

Régi történelmi "recept", hogy az emberiség bizonyos vészhelyzetekben különleges jogokkal ruházza fel vezetőit, hogy hatékonyabb, gyorsabb és egyszerűbb legyen a döntések meghozatala és ne kelljen minden alkalommal, (amikor minden perc számíthat) több száz törvényhozásbeli tagot összehívni egy-egy verdikthez. Róma például Krisztus előtt 217-ben a punok támadásakor - amikor Hannibál hadai közeledtek az örök városhoz - diktátort választott, Quintus Fabius Maximus személyében, hogy a bizalmat kapott vezető egymaga és azonnal tudjon cselekedni a bajban. Ugyanakkor a rómaiak mindig szabtak időkorlátot is a különleges tisztség viseléséhez és csak 6 hónapra engedélyezték a szenátus illetve népgyűlés mellőzését (a diktátorok korlátlan hatalommal való felruházását). Már ők is tudták, hogy a demokrácia alapjait veszélyes dolog hosszú időre kiiktatni. De milyen tényezők is alkotják a demokrácia alapjait, például napjainkban? Lényeges és érdekes kérdés ez - annak dacára, hogy most mindannyian azt találgatjuk meddig tarthat még ez az egész (koronavírus-járvány) - mert közben alapvető életformánk megtartásáról van szó.

demokracia_fabius.jpg

A legfontosabb: a nép választotta parlament (országgyűlés) korlátozások nélküli, szabad és akadálytalan működésének biztosítása, melyhez az ugyancsak szabadon megalakuló pártok közti választás lehetőségének is hozzá kell tartoznia. A tiszta, vagyis csalás-, és befolyás mentes lebonyolítással zajló választások, az általános és egyenlő, illetve titkos választójog tehát szerves részét képezik a "demokrácia" tárgykörének. Ugyancsak alapfeltétel a polgári szabadságjogok biztosítása, alkotmányban rögzítése, így például a szólásszabadság, sajtószabadság, vallásszabadság, gyülekezési szabadság és még vagy száz egyéb más szabadságjog szavatolása. Lényeges az úgynevezett Montesquieu -i elvek, vagyis a hatalommegosztás elvének betartása, a hatalmi ágak - törvényhozás, igazságszolgáltatás, végrehajtó hatalom és média -  egymást ellenőrző függetlensége. Végül kiemelendő a népfelség elvének betartása, azaz egy olyan államigazgatási rendszernek a kialakítása, melyben a hatalomhoz jutó állami tisztségviselőket maga a nép ellenőrizheti és szükség esetén bármikor le is válthatja. 

Rögzítették már ezeket az elveket többször is a történelemben, például az Egyesült Államok Függetlenségi Nyilatkozatában, majd nem sokkal később a nagy francia forradalom Emberi és Polgári Jognyilatkozatában és szerepel az Európai Unió 2000-ben megfogalmazott Alapjogi Chartájában is (melyet egyébként hazánk is aláírt). Miért írták le ennyiszer, ennyi fontos esemény során? Mert az emberiség egyik legnagyobb vívmányát jelentik. Annak a 2237 évnek a gyümölcsét, mely a mai kor emberét köti össze a Krisztus előtt 217-ben megválasztott római diktátorok idejével.

demokracia_fuggetlensegi_ny.jpg

Időnként azonban ezeket az értékeket sajnos szemétbe dobták, mint például Adolf Hitler, aki 1933 március 24-én felhatalmazási törvényében (Ermächtigungsgesetz) teljhatalmat adott saját magának és 12 esztendőre kiiktatta a német parlamentet, továbbá a szabad választásokat és polgári szabadságjogokat is. Az eredmény 7 millió német halála és Németország földig rombolása lett a második világháború végére. Hasonlóan végződött Joszip Sztálin kommunista diktatúrája is, mely ugyan nem döntötte romba a Szovjetuniót, viszont nyomort és milliók halálát eredményezte három évtizednyi elnyomás után.

Az egyszemélyi vezetők autoriter-rendszerei és diktatúrái a mai napig vegyes megítélésűek, hiszen nem mindig lehet egyértelmű mérleget vonni sikerességük vagy éppen kudarcaik tekintetében. Horthy Miklós kormányzói jogkörét 1920-as megválasztását követően többször kibővítették, ám korszakát (a Horthy-kort) ma is több oldalról értékelik. A bethleni évek konszolidációját és gazdasági sikereit főleg a háborús bűnök és zsidótörvények (illetve deportálások) árnyalják negatív irányba. Aztán ott van de Gaulle francia elnök, aki a nácikat legyőzve lett kultikus figura hazájában mégpedig a háborút követően, ám 60-as évekbeli rendszere és a 68-as mozgalmakat elnyomó fellépése tekintélyuralmi vezetővé tették, miközben külpolitikájával Franciaországot mégis csak világhatalmi tényezővé emelte.

Voltak tehát sikeres diktátorok és sikertelen demokráciák is, az egyikre példa Fidel Castro diktatúrája [képünkön lent]

castro1.jpg

... mely diktatúra 1959 és 2008 közt egy nemzeti hős kultuszát jelentette a karibi szigeten (még akkor is ha nyilván voltak üldözöttjei is), ellen-oldalon pedig megemlíthető számtalan Nyugat európai és amerikai vezető, akik teljes eredménytelenséget tudnak csak felmutatni (elnöki ciklusaik alatt).

Mi lehetne az összegzés? Egy gondolat talán, mely arra világít rá, hogy mennyire hihetünk egy teljhatalmat kapott ember demokráciájában: "Az illúzió olyan fájdalomcsillapító, mely eltünteti a valóság és a vágyak közötti szakadékot." /Herman Wouk/ 

*** 

Facebook oldalunk

blogujsak_alsologo.jpg

40 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr5415578718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mizantróp. 2020.04.02. 11:45:14

A felhatalmazási törvények a történelemben előforduló esetek nagy részében diktatúrák előszobái voltak. Ugyanakkor arra is akadt sok példa, hogy egy-egy demokrácia átmenetileg ehhez az eszközhöz nyúlt, vagy legalábbis kibővítette egy időre az első számú vezető jogkörét (háborúkban például). A fő ok: a döntési lánc és döntéshozatal lerövidítése vészhelyzetben.

Fritz Gerlich 2020.04.02. 11:45:28

Csak legvégső esetekben szabadna a kormányok és egyszemélyi vezetők kezébe olyan hatalmat adni, mely különleges jogokat biztosít számára a kontroll teljes mellőzésére és önkényes akaratának folyamatos érvényesítésére.

HaD 2020.04.02. 11:45:54

A demokráciához pl. az athéniak próbáltak a népnek(a férfiaknak!) valamilyen intellektust is biztosítani...kötelező és fizetett színház látogatás:)...de pl a spártaiak a nőkkel jóval "demokratikusabban" bántak....és hogy melyik volt a sikeresebb?? Végül is Spárta legyőzte Athént...de ma mégis az athéniak szelleme az iránymutató és ezt elsősorban kulturális és nem politikai berendezkedés terén kell érteni...az emberiség elmúlt idestova 100 évében az USA-ból kiindulva olyan manipulatív társadalom szemléletet formáló eszközöket terjesztett el(S. Freud retyerutyájának köszönhetően...de persze ő "csak" az eszközt adta a hit/üzlet-társai meg az igényt) amely az embereket az ösztön énjük felé sodorja...így könnyebben lehet őket termék fogyasztásra bírni...és most örülhetnek a gdp rajongók:). Aztán meg lehetett nézni az USA-ban majd a világban lejátszódó gazdasági folyamatokat és azok (háborús) következményeit. Magyarán minél lebutítottabb az emberi faj annál könnyebb őket rávenni dolgokra...és ez szépen begyűrűzött az un.demokratikus berendezkedésekre is...persze a autokratikus rendszereknek meg még jobban megágyaz az,hogy a manipulálhatósági szintet emelik míg a műveltségit csökkentik. Ennek ékes példája az a törekvés amit Mo. elmúlt 100 évében is tapasztalunk,csak az utóbbi időben felgyorsult a technikai vívmányoknak "köszönhetően"...ezért tartunk itt;)....ésha ehhez hozzávesszük hogy a megfélemlített embereket az agyműködés miatt sokkal könnyebb megvezetni akkor beláthatjuk hogy milyen tudatosan irányítják pl. kis hazánkban ezt a játszmát...elég a nélkülözéstől való félelem plusz egyéb ellenségképek felpörgetése és máris a csorda szalad ide oda....lásd még a ragadozók vadász szokásait:):)

birka menet 2020.04.02. 11:45:58

A fideSS birkák azon jajveszékelnek, hogy az ellenzék nem szavazta meg orbánt örökös diktárornak. Botrány!

Fikalnyik Eugén 2020.04.02. 11:46:02

Sokadszorra is eljutunk odáig, hogy egy erős polgárság tudná kontrollálni a mindenkori hatalmat, önellátó, az államtól független politikai és gazdasági közösséget képezve. Persze ez a hőbörgő széljobbtól a feltétlen alapjövedelemről álmodozó szélbalig egyik politikai erőnek sem jó, mert mindegyik a pórnépre épít. Nem véletlenül elsőszámú ellenség mindenütt a polgár.

Magányos Farkas_ 2020.04.02. 11:50:50

@HaD: ... És ne feledjük: Spárta ma egy 15 ezres kis vidéki porfészek, Athén pedig egy 3,5 milliós metropolisz!

Control. 2020.04.02. 11:50:52

A demokrácia a világjárvány miatt mindenhol nagy pofonokat kap január óta!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.04.02. 15:56:53

@Arkadiai: sehol nem csináltak olyan diktatúrát belőle, mint Orbán.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.04.02. 15:57:39

teljesen nyilvánvaló, hogy Orbánék egyetlen olyan törvényt sem hoztak, ami

1) a vírus kezeléssel kapcsolatos,
2) kellett volna hozzá a teljhatalom. mert az ellenzék nem szavazta volna meg

egyetlen ilyen intézkedés lett volna, de arról meg ők is belátták, hogy hülyeség: a polgármesterek jogkörének megfosztása. ezt visszavonták

tehát kijelenthető, hogy a felhatalmazás felesleges lépés volt a diktatúrába.

kvadrillio 2020.04.02. 15:58:41

2020. április. 02. 13:37 2020. április. 02. 13:37 Világ
Megírták a brit orvosoknak, kinek adjanak lélegeztetőgépet

Az új iránymutatás szerint megtagadhatják az intenzív ellátást azoktól a betegektől, akiknek kisebb a túlélési esélyük.
Koronavírus-világjárvány
Magyarországon is veszélyhelyzetet rendelt el a kormány a koronavírus-világjárvány miatt. A korábban ismeretlen kórokozó (a SARS-CoV-2) a kínai Vuhan városából terjedt el világszerte. A tüdőgyulladással járó megbetegedés (a COVID-19) néhány hónap alatt több ezer halálos áldozatot szedett, naponta ezrek fertőződnek meg. A vírus terjedésével és leküzdésével kapcsolatos fejleményeket cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Megírták a brit orvosoknak, kinek adjanak lélegeztetőgépet
Koronavírus: majdnem 1000 ember halt meg egyetlen nap alatt Spanyolországban
"Megszűnt minden, ami New Yorkot várossá teszi"

Az új etikai irányelveket határozott meg a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált betegeg kezelésében a brit orvosok érdekképviseletét ellátó szakmai szövetség, a British Medical Association (BMA). A szerdán életbe lépett változás értelmében az orvosknak a túlélésre kevésbé esélyes, idős páciensek helyett a jobb egészségi állapotú, fiatalabb betegeknek kell átadniuk a lélegeztetőgépeket – számol be a CNN.

Az útmutató arra az esetre készült, ha az orvosoknak "szomorú döntéseket" kellene meghozniuk az életmentő ellátásokról abban az esetben, ha az egészségügyi rendszer már nem volna képes megbirkózni az összes koronavírusos esettel. "Ebben az esetben a legrosszabb állapotban lévő betegektől adott esetben meg lehet tagadni az intenzív ellátást vagy a lélegeztetést" – olvasható a dokumentumban.

Az iránymutatás szerint illegális volna életkorhoz kötni azt, hogy ki kaphat életmentő kezelést, de hozzátették, hogy az egyébként is légzőszervi problémákkal küzdő, idősebb betegeknek az intenzív ellátás ellenére is kisebb az esélyük a felépülésre.

A brit orvosoknak mérlegelniük kell tehát, hogy kit gyógyítanak meg, és kitől tagadják meg a kezelést, így olyan döntési helyzetbe kerülnek, mint amiről korábban a bergamói orvosok számoltak be.

A csütörtök reggeli adatok szerint az Egyesült Királyságban 29 865 feljegyzett fertőzött volt, 2357 halálos áldozat és 179 gyógyult.

kvadrillio 2020.04.02. 15:59:56

A DEMOKRÁCIJJJJAHHH ALAPJA AZ, HOGY NEM KABSSSZ LÉLEGGGGEZTEWTŐGÉPET MER ÖREG VAGY ! :o))))))))))))))))))))))))))))))))

NEKEM MEG MEGÍRTÁK, HOGY AZ ILYEN IRÁNYELVEKET KIADÓ ÉS HARÁCSOLÓ VEZETŐKET LAZÁN LE KELL LŐNI ! ILYEN GYILKOSOKRA NINCS SZÜKSÉGE E FOLYDGOLYÓ LAKOSAINAK !!!

2020. április. 02. 13:37 2020. április. 02. 13:37 Világ
Megírták a brit orvosoknak, kinek adjanak lélegeztetőgépet

Az új iránymutatás szerint megtagadhatják az intenzív ellátást azoktól a betegektől, akiknek kisebb a túlélési esélyük.
Koronavírus-világjárvány
Magyarországon is veszélyhelyzetet rendelt el a kormány a koronavírus-világjárvány miatt. A korábban ismeretlen kórokozó (a SARS-CoV-2) a kínai Vuhan városából terjedt el világszerte. A tüdőgyulladással járó megbetegedés (a COVID-19) néhány hónap alatt több ezer halálos áldozatot szedett, naponta ezrek fertőződnek meg. A vírus terjedésével és leküzdésével kapcsolatos fejleményeket cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Megírták a brit orvosoknak, kinek adjanak lélegeztetőgépet
Koronavírus: majdnem 1000 ember halt meg egyetlen nap alatt Spanyolországban
"Megszűnt minden, ami New Yorkot várossá teszi"

Az új etikai irányelveket határozott meg a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált betegeg kezelésében a brit orvosok érdekképviseletét ellátó szakmai szövetség, a British Medical Association (BMA). A szerdán életbe lépett változás értelmében az orvosknak a túlélésre kevésbé esélyes, idős páciensek helyett a jobb egészségi állapotú, fiatalabb betegeknek kell átadniuk a lélegeztetőgépeket – számol be a CNN.

Az útmutató arra az esetre készült, ha az orvosoknak "szomorú döntéseket" kellene meghozniuk az életmentő ellátásokról abban az esetben, ha az egészségügyi rendszer már nem volna képes megbirkózni az összes koronavírusos esettel. "Ebben az esetben a legrosszabb állapotban lévő betegektől adott esetben meg lehet tagadni az intenzív ellátást vagy a lélegeztetést" – olvasható a dokumentumban.

Az iránymutatás szerint illegális volna életkorhoz kötni azt, hogy ki kaphat életmentő kezelést, de hozzátették, hogy az egyébként is légzőszervi problémákkal küzdő, idősebb betegeknek az intenzív ellátás ellenére is kisebb az esélyük a felépülésre.

A brit orvosoknak mérlegelniük kell tehát, hogy kit gyógyítanak meg, és kitől tagadják meg a kezelést, így olyan döntési helyzetbe kerülnek, mint amiről korábban a bergamói orvosok számoltak be.

A csütörtök reggeli adatok szerint az Egyesült Királyságban 29 865 feljegyzett fertőzött volt, 2357 halálos áldozat és 179 gyógyult.

HAJRÁÁÁÁÁÁ MAGYAROK !!!!!

HaD 2020.04.02. 16:00:06

@Arkadiai: Inkább maguk a politikusok kaptak pofont,még ha ők magukról ez simán lepereg,mert lepereghet... csak átvitt értelemben és semmilyen várható felelősségre vonás nélkül....pl.mondjuk az említette sztálin és hitler "urak" nyílvánvalóan bűnözők voltak,de mondjuk a mai kínai vezetés folyamatos hazudozás után a járvány kitörését illetően alapvetően az emberiség elleni bűntettet követ(ett)....ha nem sunnyognak akkor isten tudja mennyi ember maradhatott volna életbe? És itt alapvetően az elv a lényeg nem az hogy egy vagy egymillió embert veszélyeztettek hanyagságból vagy előre megfontolt szándékból....de biztos fontos a világnak hogy Kínát ne vegye embargó alá emiatt...minimum!!! Iránt vagy Dél Koreát sokkal könnyebb csicskáztatni(bár az se igen megy "hála" szintén a kínaiaknak). Mást úgy sem lehetne tenni...legfeljebb az ENSZ megdádázná őket:(...de folytathatnánk azzal is hogy Európa politikusai vezetői pl. mégis mire gondoltak úgy múlt év decembere óta??? Hogy marad a cucc Kínában??? Mire alapozták ezt a várakozást??? Ha semmire akkor jöhet a kérdés(számonkérés úgy sem lesz)hogy mégis mit tettek vagy nem tettek annak érdekében hogy Luca bácsi vagy Juan papa vagy Gertrúd mama vagy akár Kovács néni ne patkoljon el idő előtt??? Ez nem demokrácia vagy diktatúra dolga hanem annak hogy az elit mennyire felelősen teszi a dolgát...és nem csak arra utazik hogy hogyan szedje le az adott lakosságot és hogyan tartsa őket kordába...lehetőleg békés módon,de bármi áron. Az hogy az embereket tudatlanságban tartják és manipulálják az nem felelős kormányzás és pláne nem demokratikus ügyintézés hanem egyfajta szpáhi gazdálkodás...amíg nincs balhé addig a lehető legjobban lehúzni az adott régiót. A média manipulatív kihasználása nem demokrácia hanem az említett személyek által elkövetett bűnhöz hasonlatos. Azért mert nem botoznak meg nap mint nap embereket a be nem fizetett tizedért(hol van az már amikor még csak annyit kellett fizetni:)) de az orruknál fogva vezetnek azért azt ne hívjuk már demokráciának...Periklészék forognak a sírjukban...az önálló gondolkodás megnyomorítása akkora bűn mintha az inkvizíció szórakozna jobb sorsa érdemes házasszonyokkal mert a szomszédasszony felnyomta hogy boszi:)

HaD 2020.04.02. 16:00:16

@Fikalnyik Eugén: a "pórnép" túlélni akar és boldogulni ....az hogy hatalmi játszmák alapján dobálják és manipulálják őket arról nem tehetnek...senki sem születik egy Kleiszthenésznek:)...sajna az "elit"-nek nevezett körök rájátszanak arra hogy az ember csőcselék maradjon...csak miközben valamiféle törzsi félelemből alakítják a világ sorsát aközben a világot élhetetlenné teszik...

Ekrü 2020.04.02. 16:00:31

Az összes nyugat-európai országban szükségállapot,kijárási tilalom van,amit az ottani kormányfő rendelt el a parlament megkérdezése nélkül.A franciáknál aki megszegi a kijárási tilalmat börtönnel büntetendő.Az álhíreket mindenhol keményen büntetik.Ráadásul az olaszoknál és a franciáknál már 2018-ban is gépfegyveres katonák járőröztek a bevásárlóközpontokban,turistaközpontokban és a metróaluljárókban.Ezek után elég röhejes az ellenzék és az EU demokráciaféltése...Arról nem is beszélve, hogy az EU-s vezetők akik most nagyon ráérnek hisztizni a magyar demokrácia miatt, gyakorlatilag semmit sem tettek a járvány megfékezésére.Szégyen,hogy az olaszok segítséget hamarabb kaptak egy Kubától!!!! mint az EU-s vezetőktől...

Control_ 2020.04.02. 18:43:14

@Ekrü: Ez mind igaz, ... DE ... sehol nem követelt és kapott a legfőbb vezető olyan különleges jogokat, mint Orbán és sehol nem lett olyan lehetőségekkel kibővítve a kormányfő jogköre mint itt, ahol a miniszterelnök kihasználhatja a helyzetet egy tekintélyuralmi diktatúra kiépítésére és a demokrácia teljes felfüggesztésére.

n3spr3ss0 2020.04.02. 18:43:18

@Ekrü: bla-bla-bla
Azt elfelejtetted megírni, hogy az összesben hatridőhöz van kötve.

n3spr3ss0 2020.04.02. 18:43:24

A stáb most annak drukkor hogy maradjon a hideg, a Duna befagyhat és jöhet a király választás.

Boar. 2020.04.02. 18:43:31

@Ekrü: Oszt meséld már el te nagyontájékozott, az olaszoknál és a franciáknál miért is járőröztek gépfegyveres katonák?
Ja, hogy voltak némi terrorcselekmények... Itt meg nem. A vírus nem fog elszaladni attól, hogy túlsúlyos macskajancsik a gépfegyver sátorvasán tartják az ujjukat mintha bármelyik pillanatban támadástól kellene tartaniuk. Ez csak erőfitogtatás, megfélemlítés.
Amúgy erősen kontraproduktív.
Mellesleg, az feltűnt, hogy a poszt egyáltalán nem a kijárási tilalomról vagy a ténylegesen járványellenes intézkedésekről szólt? Ezt a szöveget kaptad a pártközpontból aztán becopyztad egy kis aprópénzért?

valaki60 2020.04.02. 18:43:40

Egye fene ha orbánnak vannak a vírusfertőzés megakadályozásával kapcsolatban különleges jogosítványai.
De az a baj hogy a mostani felhatalmazással inkább azon ügyködik sunyi aljas módon hogy minél tovább hatalmon maradjon.
És betartson minden ellenzéki polgármesternek.
Legalább is az eddig gyorsan benyújtott törvényjavaslatok mind erre utalnak.
Nem azt nézi hogy pártállástól függetlenül mindenkivel összefogjon legalább a mostani járvány idejére .
Ez az igazi gerinctelen politikusi hozzáállás.

torró 2020.04.02. 18:43:47

@math0:
Na! Nagyokos! Diktatúrában te már rég nem írhatnál ilyen jellegű hozzászólásokat! Milyen diktatúra van nálunk? Arról nem szólsz, hogy a nagy EU-s országok némelyikében az újság írónak elé teszik a szöveget, hogy írja alá. Ja hogy szerinted ilyen nincs! Márpedig sajnos van! Nézz már utána és sorold el a valódi diktatúra ismérveit, hogy legalább elolvasva érezzük bele magunkat, hogy tudjunk mi is sikítani! Légy szives mesélj nekem a Rákosi , vagy a Kádári időkről. De hitelesen, mert akkor már iskolába jártam és én láttam milyen a diktatúra. Mert én láttam amikor a szomszédtól a bőrkabátosok elvitték a lovakat úgy, hogy a mi szemünk láttára fogtak rá pisztolyt!És pakolták fel az utcából az embereket a teherautóra, mert nem akarták a TSZ belépést aláírni. De láttam azt is hogyan semmizték ki az emreket a rendszerváltásnak csúfolt történetben, a volt Kádári éra haszonélvezői. Akiknek az utódai meg benfektesei most is ott visítanak a parlamentben, mint ellenzék! De csak szajkózzátok a diktatúrát, ha ettől jobban érzitek magatokat! Szerencsések vagytok, mert azut sem tudjátok milyen az. Pedig rátok férne pár évig! Mi kibirtuk! De úgy látom összeszarnátok magatok tőle!

birka menet 2020.04.02. 18:44:06

@Ekrü:

tudjuk, hogy nálatok illiberáltakanál mindig a másik, a nálatok ererzser többre vittek a hülyé, nem pedig ti, aki szembe mentek azzal az egész világgal.
De akkor miért nem húztok ki az EU-ból, át a Putyini hazátokba és ott már nem kell tovább szenvednetek az EU miatt, nem fogja az orbán klánt a 100 milliárdnyi EU támogatás agyon nyomni.

Fikalnyik Eugén 2020.04.02. 18:44:12

@HaD: "a "pórnép" túlélni akar és boldogulni ....az hogy hatalmi játszmák alapján dobálják és manipulálják őket arról nem tehetnek...senki sem születik egy Kleiszthenésznek:)...sajna az "elit"-nek nevezett körök rájátszanak arra hogy az ember csőcselék maradjon...csak miközben valamiféle törzsi félelemből alakítják a világ sorsát aközben a világot élhetetlenné teszik... "

Ebben tökéletesen igazad van, de polgárnak lenni nem az eltartott ujjal cuvée szopogatást jelenti, hanem az önmegtartóztatást, amikor a szirének kornyikálnak. Mondjuk nem a Magyar Györgynek kéne most petíciókat aláírogatni a fenti témakörben, hanem pl. a Reviczkynek. És ez fordítva is igaz.

Fikalnyik Eugén 2020.04.02. 18:44:14

@Ekrü:
Azért a kubaiaktól nem kell elájulni, internacionalista segítségnyújtás formájában még mindig vívják az osztályharcot a világ minden táján. Egyébként nem tüdőgyógyászok mennek, hanem immunológusok meg virológusok:
www.repubblica.it/esteri/2020/03/21/news/coronavirus_cuba_in_soccorso_dell_italia_52_medici_e_infermieri_in_arrivo_a_crema-251931147/?refresh_ce

Ekrü 2020.04.02. 20:54:59

@Control_:
"Ez mind igaz, ... DE ... sehol nem követelt és kapott a legfőbb vezető olyan különleges jogokat, mint Orbán "-Hát persze...Ugyanis a fene nagy nyugati demokráciában NEM KELL a köztársasági elnöknek/kancellárnak/kormánynak felhatalmazást kérnie a parlamenttől a szükségállapot bevezetéséhez.Akkor vezetik be amikor akarják.Ez a fene nagy nyugati demokrácia...
@n3spr3ss0:
"Azt elfelejtetted megírni, hogy az összesben hatridőhöz van kötve. "-Ha jól emlékszem a franciák gykorlatilag egy folyamatos szükségállapotban élnek.Hol a randalírozó migránsok,hol a sárgamellényesek hol pedig a koronavírus miatt...
@Boar.:
"Oszt meséld már el te nagyontájékozott, az olaszoknál és a franciáknál miért is járőröztek gépfegyveres katonák?"-Hát,ha jól emlékszem a "nem létező" migránsok miatt.Tudod,akik mind sebészorvosok és csak beilleszkedni szeretnének...Elég szomorú,hogy 2020-ra eljutottak oda a "nagyon demokratikus bezzeg országok",hogy a rendet már csak úgy tudják fenntartani,hogy gyakorlatilag már mindenhol csak gépfegyveres katonákat és a páncélozott járműveket látni....
"Ja, hogy voltak némi terrorcselekmények... Itt meg nem."-Jah,hogy ezek nem csak elszigetelt esetek?:)))) Vajon nálunk miért is nincs?Csak nem azért mert nincsenek migránsok?
Ráadásul hazudsz is.jelenleg ugyanis a koronavírus is az egyik oka a migránsok mellett a katonák jelenlétének.Épp elég cikket lehet olvasni itt az indexen arról,hogy a spanyoloknál a katonák zavarják vissza az embereket a kijárási tilalom miatt,vagy ,hogy a franciáknál a katonák segítenek a rendőröknek.Az olaszoknál meg a hullaszállító katonai konvoj elég szomorú látvány volt.
@birka menet: Bocs,de az ilyen típusú hozzászólásokra nem válaszolok.Erre a színvonalra ugyanis NEM süllyedek.
@Fikalnyik Eugén:
"Azért a kubaiaktól nem kell elájulni, internacionalista segítségnyújtás formájában még mindig vívják az osztályharcot a világ minden táján. Egyébként nem tüdőgyógyászok mennek, hanem immunológusok meg virológusok:"-Segítettek ahogy tudtak ellentétben az EU vezetőivel.Elég szégyen az EU-ra nézve...

Emmett Brown 2020.04.02. 23:31:16

@Ekrü: mi köze volt a parlamentnek a veszélyhelyzet kihirdetéséhez?

Ekrü 2020.04.02. 23:39:51

@Emmett Brown: Hol írtam én olyat,hogy köze van hozzá?

nyiktonyeatszusztvujet 2020.04.02. 23:54:56

" úgynevezett Montesquieu -i elvek, vagyis a hatalommegosztás elvének betartása, a hatalmi ágak - törvényhozás, igazságszolgáltatás, végrehajtó hatalom és média.." mióta hatalmi ág a MÉDIA ?

Larrikin 2020.04.03. 00:48:35

@torró: "EU-s országok némelyikében az újság írónak elé teszik a szöveget, hogy írja alá"
Például Magyarországon, a közmédiában.

Másol meg, ahol sajtószabadság van, ott az elvtársaid szennylapjai a kesmához hasonlóan olyan módszerekkel működnek, amilyennel akarnak. De lássuk be, ez nem az országot minősíti, hanem az elvtársaidat.

Nzoltan 2020.04.03. 04:49:37

Nincs itt semmiféle diktatúra.
Csak beszoptátok a liberális mantrát.
Mindenki legyen magára büszke, akinek bukott politikusok mondják meg, kiről, miről mit kell gondolniuk.

Emmett Brown 2020.04.03. 07:22:52

@Ekrü: ".Ugyanis a fene nagy nyugati demokráciában NEM KELL a köztársasági elnöknek/kancellárnak/kormánynak felhatalmazást kérnie a parlamenttől a szükségállapot bevezetéséhez."

Ekrü 2020.04.03. 07:24:53

@Emmett Brown: Ez így igaz.Mi vele a bajod?

serantnemo 2020.04.03. 07:33:40

Az a baj, hogy húsz év tapasztalatunk van (a legtobb atlag embernek) arról, hogy valójában menyit érnek a fenti liberális demokrácia elvei. A tapasztalat szerint mindíg az aktuális kiváltságosok, a globális szereplők, a gazdag játéksok nyernek vele. Ezért nekem álságos a fenti érvelés, kicsit pontossabban szánalmas nyavalygásnak tartom. Hatvan felett ( sikeres ember vagyok az átlaghoz képest) azt tapasztaltam, hogy mindíg az erősebb kutya… :-) Azok akik éppen a hatalmo. Kívül vannak, mindíg értünk küzdenek, amíg hatalomra nem kerülnek. Szánalmas.

Emmett Brown 2020.04.03. 09:24:46

@Ekrü: pont mint ahogyan itthon sem kell.

Ekrü 2020.04.03. 09:40:01

@Emmett Brown:
"pont mint ahogyan itthon sem kell. "-Ne hazudj.
"A Magyar Köztársaság 2011. december 31-ig hatályos Alkotmánya szerint az Országgyűlés szükségállapotot hirdethet ki. E döntéshez a képviselők kétharmadának szavazata szükséges.
hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%BCks%C3%A9g%C3%A1llapot
Nos,ahogy látható a "bezzeg demokráciákban" (franciák,németek,spanyolok,olaszok belgák,stb.) ehhez nem szükséges a parlament 2/3-os jóváhagyása.Akkor hol is van diktatúra?

Emmett Brown 2020.04.03. 09:46:34

@Ekrü: a hazánkat nem Magyar Köztársaságnak hívják, hanem MAGYARORSZÁGnak, és nincs Alkotmánya, viszont van ALAPTÖRVÉNYE, ami jelenleg is hatályos.

Ennek meg van egy 53. cikkelye:

A veszélyhelyzet
53. cikk *

(1) A Kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás vagy ipari szerencsétlenség esetén, valamint ezek következményeinek az elhárítása érdekében veszélyhelyzetet hirdet ki, és sarkalatos törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseket vezethet be.

(2) A Kormány a veszélyhelyzetben rendeletet alkothat, amellyel - sarkalatos törvényben meghatározottak szerint - egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.

(3) A Kormány (2) bekezdés szerinti rendelete tizenöt napig marad hatályban, kivéve, ha a Kormány - az Országgyűlés felhatalmazása alapján - a rendelet hatályát meghosszabbítja.

(4) A Kormány rendelete a veszélyhelyzet megszűnésével hatályát veszti.

Melyikünknek van igaza, és melyikünk hazudott?

Ekrü 2020.04.03. 10:01:45

@Emmett Brown:
"A hadiállapot kinyilvánításához, a békekötéshez, valamint az (1) bekezdés szerinti különleges jogrend kihirdetéséhez az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges.

(3) A köztársasági elnök jogosult a hadiállapot kinyilvánítására, a rendkívüli állapot kihirdetésére és a Honvédelmi Tanács létrehozására, valamint a szükségállapot kihirdetésére, ha az Országgyűlés e döntések meghozatalában akadályoztatva van."
www.keh.hu/magyarorszag_alaptorvenye/1515-Magyarorszag_Alaptorvenye&pnr=13
Tehát szükségállapot kihirdetéséhez az Országgyűlés 2/3-nak szavazata kell és csak akkor dönt a köztársasági elnök ha az országgyűlés akadályoztatva van.Jelenleg NINCS akadályoztatva a Parlament.
1.A Vészehelyzet NEM EGYENLŐ a szükségállapottal.
2.Ki a fene írt a vészhelyzetről?Én ugyanis nem. Én szükségállapotról és kijárási tilalomról írtam.Szövegértés egyes.
3.A nyugat-európai "bezzeg országokban" jelenleg szükségállapot van kijárási tilalommal.
4.Ennek kihirdetéséhez náluk NEM kérdezték meg az ottani parlamentet.
5.Nálunk a szükséghelyzet kihirdetéséhez 2/3-os parlamenti többség kell.
Akkor hol is van az a diktatúra????
Legközelebb ne hazudozz és ne próbálj terelni...

Emmett Brown 2020.04.03. 10:55:34

@Ekrü: pont mint Németországban, ahol szintén parlamenti 2/3 kell a háború indításához, nyilván támadás esetén nincs semmi cécó.

Nem tudom nyugaton hogy vannak a különleges jogrend szintek, de nálunk rendkívüli állapot háború esetén van, szükségállapot felkelés esetén, míg a katasztrófák kezelésére ott van a veszélyhelyzet, ami most is érvényben van.

Lényeg a lényeg: a kormány hatáskörében lévő eszközök tökéletesen elegendőek a járvány kezelésére, a felhatalmazási törvényre nem volt szükség.

Ekrü 2020.04.03. 11:35:59

@Emmett Brown:
"Nem tudom nyugaton hogy vannak a különleges jogrend szintek, de nálunk rendkívüli állapot háború esetén van, szükségállapot felkelés esetén, míg a katasztrófák kezelésére ott van a veszélyhelyzet,"-Az,hogy szerinted,mint laikus szerint milyen helyzetben mit kell kihirdetni az a te véleményed.Egy kormánynak meg bizony fel kell készülnie minden eshetőségre,nem véletlenül találták ki a különböző jogrendeket.
De tegyük fel,hogy igazad van és tényleg elég a vészhelyzet kihirdetése.Akkor ezek szerint azokban a "bezzeg országokban" (Francia,olasz,spanyol, belga ,holland,román,stb.) teljesen ok nélkül vezették be a szükségállapotot, ráadásul a parlament megkérdezése nélkül, ok nélkül sétafikálnak a katonák az utcán,tehát eddig hazudtatok és ezekben az országokban diktatúra van.
Tudod mit,add fel.Mikor az emberek azt látják ,hogy ezekben az országokban milyenek jelenleg az állapotok miközben az EU vezetői ahelyett ,hogy a járvánnyal foglalkoznának minket vegzálnak , akkor diktatúrázni nálunk közröhej tárgya.Pont ezért lesz a Fidesznek 2022-ben újabb 2/3.

Emmett Brown 2020.04.03. 12:10:22

@Ekrü: nem én találom ki, benne van az Alaptörvényben...

(1) Az Országgyűlés

a) hadiállapot kinyilvánítása vagy idegen hatalom fegyveres támadásának közvetlen veszélye (háborús veszély) esetén kihirdeti a rendkívüli állapotot, és Honvédelmi Tanácsot hoz létre;

b) a törvényes rend megdöntésére vagy a hatalom kizárólagos megszerzésére irányuló fegyveres cselekmények, továbbá az élet- és vagyonbiztonságot tömeges méretekben veszélyeztető, fegyveresen vagy felfegyverkezve elkövetett súlyos, erőszakos cselekmények esetén szükségállapotot hirdet ki.

Mondom, nem tudom, hogy náluk létezik-e az enyhébb verzió, ami nálunk "veszélyhelyzet" címszó alatt fut, innentől azt hogy náluk indokolt-e vagy sem nem tudom megítélni, de gyanítom hogy az, mint ahogy itthon is egyértelmű, hogy fennáll a veszélyhelyzet (azaz a legenyhébb különleges jogrend).
Nem azért kiáltanak a népek diktatúrát mert egy súlyos járványügyi helyzetben katonák vannak az utcákon és kijárási tilalom van (ha a magyarok úgy tartanák a social distancinget mint a spanyolok, akkor már nálunk is full tilalom lenne), ez klasszikus csúsztatás részedről, hanem azért, mert a rendkívüli járványveszély elleni hatékonyabb küzdelem miatt meghozott törvényt a kormány rögtön a vírussal semmilyen kapcsolatban nem lévő hatalmi játszmákra használja.
süti beállítások módosítása