A Kennedy-merénylet és Oliver Stone filmje

2020. március 26. 11:50 - Nietzsche_

Nem éltem még abban az időben, amikor 1963 november 22-én az Egyesült Államok 35. elnökét, az akkoriban 46 éves John Fitzgerlad Kennedyt lelőtték Dallasban. Viszont már 18 éves voltam, amikor 1991-ben Oliver Stone, a kiváló amerikai rendező (A szakasz című, Oscar-díjas háborús film készítője) megalkotta a Kennedy-merényletet feldolgozó "JFK - A nyitott dosszié" című drámáját. A sztori akkoriban óriási port kavart és sokak számára (többek közt az én esetemben is) örökre meghatározta az eseményhez való viszonyulást.

kennedy_1.jpg

John F. Kennedy szinte minden szempontból megosztó személyiség volt: fiatalon lett elnök és megnyerő külseje illetve sármja nagyon sok szavazóban keltett szimpátiát iránta. Ezt a benyomást erősítette gyönyörű felesége, Jacqueline Bovuier megjelenése és kisugárzása is, így ketten együtt a fiatalos, sikeres és lendületes politikuspár illúziójáról győztek meg mindenkit. A "kirakat" csillogása mögött azonban egészen más volt a helyzet: Kennedy komoly gerincproblémákkal küzdött (gerinctámasztó fűzőt kellett viselnie egész életében), egészsége korántsem volt tökéletes egyéb szempontból sem és legalább 10 szeretővel volt kapcsolata házassága alatt. (Szeretői közé tartozott hosszabb rövidebb időre például Marilyn Monroe és Marlene Dietrich is.)

Személyiségének vegyesen megítélt aspektusa volt, hogy egy nagyon szűk bizalmi kört vont csupán be döntéseibe, másokat teljesen kizárt környezetéből. Mindenes tanácsadója Kenneth Patrick O'Donnell volt aki leginkább befolyásolni tudta, illetve testvére Robert Kennedy. Harmadik bizalmasa Robert McNamara védelmi miniszterként segítette kormányzati céljaiban. Ugyanakkor a hadsereg más vezetőivel, az FBI igazgatójával, vagyis John Edgar Hooverrel és a CIA első emberével, Allen Welsh Dulles igazgatóval kifejezetten fagyos volt kapcsolata. Sajátos elkülönülésében szerepet játszott ír származása és katolicizmusa is, melyek teljesen egyediek az amerikai elnökök sorában (nem volt másik katolikus elnöke sem előtte sem utána Amerikának) és az "ír belső kör" elkülönülésének érzetét keltette kabintejében.

kennedy_es_felesege.jpg

Ami Kennedy politikai döntéseit illeti: javára írandó az űrkutatási program beindítása, a békehadtest megalapítása, az amerikai gazdaság bővülése, a maffia visszaszorítása, a háborúval fenyegető kubai rakétaválság megoldása, forródrót létesítése a szovjetekkel az atomcsend egyezmény tető alá hozása és a Fehér Ház megszépítése, illetve az elnöki hivatal népszerűségének, tekintélyének megnövelése. Ugyancsak sokak szemében számított, hogy lépéseket tett a faji diszkrimináció visszaszorításáért és szerette volna megakadályozni a vietnámi háború kiszélesedését illetve a hidegháború elmélyülését. Később bebizonyosodott: ez utóbbi két törekvése volt a legnagyobb probléma környezetében és óriási ellenszenvet keltett iránta  a hadseregben, a fegyvergyárosoknál illetve a CIA vezetőiben (ez okozta végzetét is).

A merénylet furcsaságai

Ami azt a bizonyos napot illeti: 1963 november 22-én 12 óra 30 perckor Dallasban, az Elm Street -re kanyarodva, - miközben nyitott tetejű kocsijával a kereskedelmi központba (Trade Mart) tartott az elnöki autó (és kocsisor) - váratlanul három, (mások szerint hat) lövés érte Kennedyt és a vele egy autóban utazókat. A halálos fejlövést kapott elnököt azonnal kórházba szállították, de ott 13 órakor elhalálozott. A merényletet követő 82. percben a rendőrség elfogta a 24 éves Le Harvey Oswaldot, aki a hivatalos jelentés szerint a közeli tankönyvtár ötödik emeletéről lőtte le Kennedyt (az első lövésnél 53, a másodiknál 73, a harmadiknál pedig 81 méterről) mégpedig magányos elkövetőként, segítők és társak nélkül.

kennedy_2.jpg

Illusztráció arról, hogy hány helyen lehettek mesterlövészek, akik mind a nyilakkal jelzett pontra, az elnöki limuzinra céloztak

Fegyverét, egy Carcano márkájú, 6,5 mm -es, forgó-tolózáras gyalogsági karabélyt, ő maga rendelte meg 20 dollárért. Két nappal a merényletet követően Oswaldot megpróbálták a megyei börtönbe átszállítani, ám a művelet közben, a rendőrség alagsorában egy Jacob Leon Rubinstein nevű (Jack Ruby -ként ismert) személy, 70 rendőr és több tucat újságíró előtt, élő egyenes TV adásban, közvetlen közelről lelőtte.

Az új amerikai elnök, Lyndon B. Johnson a Legfelsőbb Bíróság elnökét, Earl Warren főbírót bízta meg a merénylet kivizsgálásával. A Warren-bizottság 1963 december 5 és 1964 szeptember 24 között, mintegy 10 hónapon keresztül nyomozott Kennedy meggyilkolásának tárgyában, melynek során alaposan megvizsgálták a merénylet legfontosabb dokumentumát, a gyilkosságot megörökítő, 26 másodperces Zapruder-filmet is. Abraham Zapruder, 58 éves ruhagyáros teljesen véletlenül vette fel aznap Bell & Howell típusú kamerájával az eseményeket. (Később szinte kockánként milliószor tanulmányozták a hatóságok.) A bizottság végül 10 hónap után - a szemtanúk kihallgatását követően - arra a következtetésre jutott, hogy Oswald magányos merénylőként követte el tettét és az őt lelövő Ruby is teljesen egyedül cselekedett. Az amerikai közvélemény szinte egységesen utasította el a jelentést, alig akadt olyan, aki elhitte volna. A mai napig az USA -ban minden közvélemény-kutatás azt az eredmény hozza, hogy az amerikai lakosság elsöprő többsége szerint John F. Kennedy haláláért NEM Lee Harvey Oswald a felelős. A lehetséges elkövetők (és kitervelők) a legtöbb ember szerint a következők: amerikai maffia, Fidel Castro kubai elnök, Nyikita Hruscsov szovjet vezető és végül: az amerikai fegyvergyárosok - szenátorok - CIA vezetők - tábornokok köre.

Oliver Stone 1991-es filmje

A világhírű rendező drámájának középpontjában Jim Garrison new orleansi kerületi ügyész áll, aki saját elhatározásból kezd nyomozást a merénylet ügyében. Mivel ő maga sem tudja elfogadni a Warren-jelentést, csapatával együtt arra készül, hogy kiderítse a valóságot. A ténylegesen is komoly nyomozást folytató Garrisont a filmben Kevin Costner alakítja. A film elejétől a végig azt sejteti, hogy Kennedy meggyilkolása mögött egy kiterjedt összeesküvés állt, melyet az egész ügyet végigkísérő furcsaságok is bizonyítják.

kennedy_film.jpg

Ami valóban szöget üt az ember fejében a filmet megtekintve az a következő 8 körülmény: 1.) Miért követtek el az elnök biztonságáért felelős biztonsági szolgálatok annyi hibát és hanyagságot azon a bizonyos napon, a dallasi elnöki látogatás megszervezésekor? (Nyitott tetejű autó, logikátlan útvonal, kevés ügynök a helyszínen, őrizetlen tetők, felderítetlen ablakok mindenhol az útvonalon ... stb, stb) 2.) Hogyan volt lehetséges, hogy mindössze 82 perc alatt kézre tudták kerítették Lee Harvey Oswaldot és néhány órán belül már be is mutatták életrajzát, életének minden "gyanús" percével együtt (mintha csak készenlétben állt volna anyaga)? 3.) Hogyan volt képes a korábban csak közepes lő-eredményeket produkáló Oswald, a merényletkor mesterlövészeket megszégyenítő lövések leadására (néhány másodperc alatt) egy kifejezetten nem túl jó minőségűnek tartott és rosszul beállított optikájú karabéllyal? 4.) Miért csúszott 48 órát Oswald hivatalos rendőrségi kihallgatása, mely idő alatt 70 rendőrt kikerülve lelőhette őt Ruby? 5.) Miért nem vették figyelembe a vizsgálatok során azokat a szemtanúi vallomásokat, melyek nem a tankönyvtárból leadott lövésekről szóltak, hanem arról, hogy máshonnan is lőttek az elnökre, (illetve hogyan halálozhattak el sorra a merényletet követő hónapokban és években a hivatalos verziónak ellentmondó tanúvallomások megtevői)? 6.) Miért tűnt el Kennedy boncolási jegyzőkönyve? Ha valóban elégették, miért és kinek a parancsára? 7.) Hogyan lehetséges, hogy három lövés (és három lövedék) olyan nyomokat és sérüléseket hagyjon az elnöki limuzinban és a benne ülő testekben, mint amilyenekről a jelentések szólnak? Ha a sebek és nyomok alapján kizárt a három lövés, akkor kik és honnan lőttek még az elnökre? 8.) Végül miért pont az a két ember kapta a legtöbb szerepet és hatalmat a merénylet felderítésében, akik Kennedy ellenségei voltak, mert az elnök leváltásukra és hivatalaik átszervezésére készült. Ők John Edgar Hoover FBI igazgató és Allen Welsh Dulles CIA vezető.

oswald_ruby.jpg

A valódi Oswald és Ruby

A forgatókönyv és a rendezés fokozatosan építi fel a történeten, lassan, de folyamatosan "adagolva" a furcsaságokat és hagyja, hogy a nézőben fokról fokra merüljenek fel a logikus kérdések. A hosszú, három órás játékidő nem tűnik soknak, mert érdeklődésünket egyetlen percre sem ereszti el a rendezés színessége és a színészek kitűnő játéka. Elsőként említhető ki Kevin Costner alakítása, aki hitelesen jeleníti meg a megszállottá váló ügyészt, a családjáért aggódó, de őket kényszerűen elhanyagoló apát és az igazságit konokul, eltökélten kideríteni akaró idealistát. Karaktere színes, és Costner ki is hoz belőle mindent. Ugyancsak élvezetes játékot nyújt a feleség szerepében a gyönyörű Sissy Spacek és Oswaldként Gary Oldman, aki külsejét tekintve is nagyon hasonlít a valódi merénylőre. Számomra hiteles Tommy Lee Jones is, mint az összeesküvésben kulcsszerepet játszó FBI ügynök (Clay Shaw), akit annyira védelmez a Johnson kormányzat, hogy Garrison képtelen bármit is rábizonyítani. Végül zseniális mister X szerepében Donald Sutherland, akinek jelenet (a film közepén) összefoglalja Oliver Stone véleményét a Kennedy-merényletről, hiszen kimondja kik tették.

Végkövetkeztetések, film és valóság

Itt el is érkeztünk a film igazi üzenetéhez, amivel a magam részéről maximális egyetértek: arról van szó, hogy Kennedynek azért kellett meghalnia, mert bel- és külpolitikája 1962/63 -ban túl sok érdeket sértett Amerika legfelsőbb köreiben (Deep State). Maguk az amerikai titkosszolgálatok (plusz a CIA és az FBI) illetve a hadsereg-vezetés ölette meg, a mögöttük álló és velük érdekközösséget alkotó szenátori csoportok (fegyvergyárosok) közreműködésével, hogy megakadályozzák Kennedy politikai irányváltását.

dulles_es_hoover.jpg

Az USA valódi urai 1963 novemberében: Dulles CIA igazgató és Hoover FBI vezető

Ez az irányváltás ugyanis fenyegette pénzügyi és egyéb érdekeiket: Kennedy csökkenteni akarta Amerika részvételét a vietnami háborúban (sőt ki akarta vonni az amerikai csapatokat is Indokínából), ami a fegyvergyárosok megrendeléseit és bevételeit is csorbította volna, nem beszélve a háborút akaró, ambiciózus tábornoki- és tiszti kar "cserben hagyásáról". Ez volt a fő probléma Kennedyvel. Halála viszont megoldotta a Deep State szinte minden problémáját: Amerika nyakig merülhetett a vietnami háborúba (ami azért tegyük hozzák végül nem teljesen úgy végződött, ahogyan azt Kennedy halálakor még hitték), amellett folytatódhatott a hidegháború is (amit Kennedy szintén mérsékelni akart), leállították a CIA átszervezését (amitől Dulles annyira tartott és amiért részt vett a merényletben, majd annak eltussolásában), illetve a bankjegykibocsátás is megmaradt a FED (Federal Reserve System) kezében. Ami a maffiát illeti: Oliver Stone szerint nekik is volt szerepük a merényletben (a helyszínen voltak embereik), mert Kennedy a maffiát is üldözte.

A Kennedy-merénylet a mai napig a legnagyobb érdeklődésre számot tartó múltbeli esemény Amerika történetében. Bár az akták túlnyomó részének titkosítását már feloldották, valójában az 1963 novemberében elzárt iratok egy kis hányada (épp a legfontosabb anyagok) ma sem hozzáférhetőek. Nyilván nem véletlenül. /2020.03.26.11:50/

Felhasznált anyagok:

***

Facebook oldalunk

blogujsak_alsologo.jpg

31 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr8915555902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magányos Farkas_ 2020.03.26. 17:28:36

Stone filmje az egyik legjobb a témában. A merénylet vegyes megítélésű: Kennedynek 63-ban annyira sok és befolyásos ellensége volt, hogy képtelenségnek tünt, hogy egy mezei 24 éves ficsúr legyen a gyilkosa.

Petrus Rosidus Maximus 2020.03.26. 17:39:20

@Alekszej Antonov: Így van. Igazából egyszerűbb lenne arra válaszolni, hogy kinek NEM állt érdekében Kennedy megöletése. Ellenségei voltak a Pentagonban, a CIA -ban, az FBI -nál és a szenátusban is.

rallus 2020.03.27. 09:20:34

És hát azóta egy amerikai elnöknek sem jutott eszébe dollárt nyomtatni a FED megkerülésével....

Okana 2020.03.27. 15:13:08

Ha teljesen logikusnak tűnő, minden lehetséges érvet felsorakoztató tőrténetet látunk az megkérdőjelezhetetlennek állítja be a dolgot. Az elnököt el tudják mozdítani gyilkosság nélkűl is a "háttér hatalmak" mint azt meg is tették Nixon esetében.Kennedy halála előtt 4 hónappal küldött újabb troop-ot vietnámba tehát sok mindent fel lehet róni hibáinak de a vietnámi háború befejezését azt nem. Voltak szerelmi ügyei, bizonyítható átmeneti mentális zavarai impeachment eljárást bármikor indíthattak volna ellenne, mert volt bizonyíték bőven, ha úgy akarták volna. Olive Stone minden tized másodpercre beállított indokokkal és lehetőségekkel teletűzdelt filmje kétségkívül bárkivel el tudja hitetni, hogy az okok és okozatok megfelelnek a valóságnak.DE NEM! Készült egy film arról (Európában nem mutatták be) hogy a Klu Klux Klan hogyan ölte meg Kennedy-t. Sokkal de sokkal részletesebben és hihetőbben mint Oliver Stone filmje. Kennedy olyan jogosítványokat és rendelkezésekre felhatalmazó kinevezéseket készült adni a déli feketéknek amely kiverte a biztosítékot a déli fehér "gyarmattartó" és átvitt értelemben feketék ezreit, még mindig rabszolgaságban tartó gazdagok között. Ha ez bekövetkezett volna, szinte borítékolható volt , hogy a feketék szinte egyik évről a másikra szép lassan feljöttek volna a fehérek szintjére. Orvosok, ügyvédek,közgazdászok,bírók,rendőrök serifek stb. Ha valaki alaposan utánanéz a statisztikáknak az akkori időben, a fent megemlített foglalkozások hány százalékát töltötte be fekete ember...??? Hát dobna egy hátast. Senki sem kockáztatta meg azt, hogy egy esetleg félresikerült gyilkosság (mert nem volt 100 % hogy sikerül, egy mozgó járműben eltalálni valakit ennyi ember között.lásd : tömeg) amikor az Orosz Dragunov a német mauser és az Olasz Pedersoli P 1853-as puskákat még csak 50%.ban sem megközelítő amerikai puskák bármelyike képes lett volna erre. Akkor viszont bukik a CIA az FBI és egyéb háttérhatalmak vezetősége,? Miközben mint írtam, más módon és sokkal demokratikusabban is el lehetet volna távolítani Kennedyt?!Oliver Stone jó rendező, és annyi koholmányt tud reálisan filmre vinnie mennyit akar.de vannak emberek, személyek és csoportok, akik szinte mániákusan kutatták és mai is kutatják az akkori történelmi korszak minden aspektusát. MINDEN szempontból. Így aztán amit e film sugall, annak a realitása 30 %. maximum de mint film szórakoztató és jól elkészített alkotás.Csak sajnos nem nagyon igaz.
Maradok kivételes tisztelettel Okana felfújható imazsámoly készítő mester

2020.03.27. 15:13:54

@Alekszej Antonov: @Bolg Újság:

Stone filmjének jó a zenéje.
Nyomozati szempontból hatásvadász és egy nagy rakás sz.r.

A mágikus golyó teóriáról.
Azóta már régen bebizonyítottak, hogy azt a golyót a tankönyvraktár ablakából lőtték ki, ahogy a hivatalos jelentésben van, eltalálta Kennedit, Conelly-t több helyen. Pontosan meghatározták a lövés pillanatát, 3D-ben bedigitalizálták a teret, az autót, vették a zapruderfilmet, egy számítógép kiszámolta az egészet és megvan a lövés, meg az hogy honnan jött, milyen sebeket okozott, stb. A nágiához semmi köze nem volt az egésznek.
De a számítógépes grafika igen sokat segített.
Ezzel szemben a JFK filmben a tárgyaló teremben egymás mögé raknak két széket majd mutogat valaki a kezében egy pácával.
Nem nehéz a kettő közti különbséget összevetni.

Vagy a végzetes lövésről. Ellenben a Kennedy filmben levő sugallattal, hogy elölről jött (hátra és balra dől ollé), egy rakás élő és számítógépes kísérlet bizonyította, hogy az a lövés bizony hátulról érkezett. Pl. Kennedy feje először nem hátra mozog, hanem a törzséhez képest néhány fokot előre. Ezt a számítógép tökéletesen kiszámolja, míg szabad szemmel alig látszik. De van egy rakás éles teszt is a youtube-on, mikor megpróbálják az egészet rekonstruálni.

Ez az egyik legjobb tényfeltáró oldal:
www.jfkfiles.com/

Magányos Farkas_ 2020.03.27. 15:20:07

@Amenadiel: Ha te beveszed, hogy a harmadik lövedék olyan pályát futott be, akkor gondolom hiszel a hétfejű sárkányban is. Épeszű és fegyvereket ismerő ember nem veszi komolyan, hogy egyetlen lövedék olyan módon csapódjon be bárhová is.

A Stone filmben egymás mögé ültetett két ember az elnököt és Connelly kormányzót szimbolizálja és idiotziher módon, laikusok számára is érthetően bebizonyítja, hogy képtelenség az egész. Kizárt a három lövés teóriája!

2020.03.27. 16:26:23

@Okana:

Tehát a Klu Klux Klan volt.
A francba, hogy erre nem gondoltam :D
Már csak az a kérdés, hogy a kommunista nézeteket valló Oswald mi a bánatot keres ebben a sztoriban?

Petrus Rosidus Maximus 2020.03.27. 16:32:28

@Amenadiel: Az biztos, hogy ilyen lövés nem lehetséges. A második lövedék egyszerűen nem járhatott be ilyen pályát: tortenelemcikkek.hu/sites/default/files/8.16roppalya.jpg

2020.03.27. 20:41:58

@Bolg Újság:

És nem is járta be azt a pályát.
Lásd előző hozzászólásaim.

misimisi 2020.03.27. 20:43:12

@Blog Újság: Ezt a röppályát valóban nem járhatta be. Csak éppen Kennedy és Conally - a Zapruder-film tanúsága szerint - nem a képen ábrázolt módon ültek. Hanem így: en.wikipedia.org/wiki/Single-bullet_theory#/media/File:Sbt2.jpg

Nem mellesleg: én ezt a filmet imádtam, valami egészen kitűnő alkotásnak tartottam. És technikailag, dramaturgiailag, a színészi játék, a rendezés, a vágás, a képi világ, stb. tekintetében mai napig remekműnek tartom. Egy nagy gond van vele. A benne megfogalmazott állítások egész egyszerűen nem igazak, vagy csúsztatások, vagy hazugságon alapuló felvetések.
(Csak egy példa: Oswald gyenge lövész volt. Nem igaz, közepes lövész volt, és ha valaki a tengerészgyalogságnál közepes eredményt ér el, az azt jelenti, hogy cefet jól lő. 50-80 méterről, lassan távolodó célpontot távcsöves puskával kurva sokan eltalálnának. Hát még egy közepesen jól lövő tengerészgyalogos.
Ami pedig az "ócska flintát" illeti, sem a Mannlicher, sem a Carcano gyár nem a pocsék minőségről híresült el. Annyira nem, hogy azzal a fajta csúzlival, amivel Oswald lőtt, több ország hadseregét is felszerelték. És a világ egyik legelvetemültebb fegyverrajongója, aki kipróbálta és elemezte talán a világ összes létező gyalogsági- és vadászfegyverét, majd írt róluk egy komplett enciklopédiát, kifejezetten könnyen kezelhető, és meglepően pontos fegyvernek írja le azt a Mannlicher-Carcano modellt.)
+1 A film szerint Ruby ugyebár rákos volt, és pár hónappal a merénylet után meghalt. Ebből nyilván messzemenő következtetéseket lehet levonni. Valójában már három éve sitten ült, amikor diagnosztizálták nála a rákot, és 1967-ben, vagyis több mint négy évvel a merénylet után halt meg.)

Argus_ 2020.03.27. 20:43:16

Ahogyan a filmben is elhangzik:

"Ezt Kennedy egyszerűen nem úszhatta meg."

Túl sok ellensége lett 1963 novemberére. Egyetlen másik elnöknek nem volt ennyi! Senki nem akadt, aki egyszerre haragitotta magára a hadsereget, a CIA -t és a komzervatív szenátorok közösségét.

Az utána következők már tanultak az esetéből, mint az ókori római császárok Caesar merényletéből.

Nietzsche_ 2020.03.27. 20:54:02

@misimisi: Én nemigen találtam Stone filmjében hazugságot vagy csúsztatást.

Oswaldot közepes lövészként említik a filmben, akik nem lehetett képes 73 méterről mozgó célpontra alig 2 másodperc alatt mm pontos precíziós lövést leadni, pláne egy 1891-es ócska olasz flintával, ami már az első világháborúban sem számitott korszerűnek. (A halálos második lövést 73 méterről kellett leadnia.)

Ruby esetében nem annyira halála gyanús mint az, hogy zsebében egy töltött pisztollyal hogyan tudott átjutni két rendőrkordonon és 70 rendőrön tök simán, mikor egy méterről lelőtte Oswaldot? Kicsit se furcsa ez sem ugyebár.

Nietzsche_ 2020.03.27. 20:58:58

@misimisi: Bocs elírtam, a harmadik Oswald-lövést tekintik a halálos lövésnek, 81 méterről. A második a "magic bullett". De akkor is kizárt, hogy erre képes lett volna.

2020.03.27. 21:07:24

@Amenadiel:

Nem bizonyítottak be semmit a mágikus golyóról. Manapság már a lőtéri kutya gazdája és Pista bácsi is dokumentum filmeket készít és sajnos ez nem vet túl jó fényt a mai dokumentum filmekre.
ezek a dokumentum filmek valószínűleg megrendelésre készülnek amelynek díjazása pénzben értendő.
Neve sincs senkik készítik ezeket.
A Kennedy merénylet és a Warren jelentés ezer sebből vérzik.

Urancityhero 2020.03.27. 23:14:34

@Okana: Én 33-42,5% közé tenném a valószínűségét. Mint aki ott voltam, üdvözlettel, Zapruder

2020.03.27. 23:15:06

@Pár dollárral többért:

"Nem bizonyítottak be semmit a mágikus golyóról. "

De igen, bebizonyították. Nem Pista Bácsi, meg a lőtéri kutya.
Olyan emberek, akik több ember évnyi munkát ölték ebbe bele.
És hihetetlenül profi munkát végeztek.

Ennél mondjuk sokkal többet:
"A Kennedy merénylet és a Warren jelentés ezer sebből vérzik. "
Lehet, de én nem ezekről beszéltem. Azok a profi vizsgálatok XXI. századiak.
Akik elvégezték ezt a munkát azok sokkal fiatalabbak, mint ez a sztori.
Mindenféle prekoncepció nélkül végezték a munkájukat és semmilyen okuk nem volt arra, hogy pro vagy kontra bizonyítsanak. A végeredmény pedig az lett ami.

Tehát:
3 lövés
kb. 8 másodperc alatt!
Az első lövés semmit sem talált el.
A második a "mágikus" golyó átlőtte Kennedyt és Conallyt 4 több helyen egyenes röppályán a tankönyvraktár ablakából lőve.
A harmadik lövés a fatal shot biztosan hátulról jött.

Egyébként meg, ami valóban nagyon sok sebből vérzik, az a sok összeesküvés elmélet a JFK gyilkosságról.

2020.03.27. 23:15:10

@Pár dollárral többért:

Egyébként megnéztem, aki ezt a munkát végezte
www.jfkfiles.com/
Dale K Myers annyira "neve nincs", hogy rátalálhatsz a wikipédián is.

Vagy ez is annyira neve nincs, hogy konkrétan a CBS mutatta be:
www.youtube.com/watch?v=Q7ERXm9OwuE&t=185s

Control. 2020.03.27. 23:18:29

@Amenadiel: Erre azért kíváncsi lennék mit mondasz: ... ha a legelső lövés mellé ment és semmit nem talált el, a harmadik meg fejbe lőtte és megölte az elnököt, akkor a második lövedék egymagában hogyan okozhatott 7, azaz HÉT sebesülést két emberen úgy, hogy azok még véletlenül sem esnek egyenes lővonalba???

2020.03.28. 09:10:56

Mutatok egy tiszta példát, hogyan véreznek el az összeesküvés elméletek önmaguktól.

"Ruby esetében nem annyira halála gyanús mint az, hogy zsebében egy töltött pisztollyal hogyan tudott átjutni két rendőrkordonon és 70 rendőrön tök simán, mikor egy méterről lelőtte Oswaldot? Kicsit se furcsa ez sem ugyebár. "

Ez így van. Mi is itt az elmélet?
El kellett hallgattatni Oswaldot és ez meg is történt. Profi módon. Egy profi összeesküvésben.
Nézzük menyire volt profi. Hogy mit csinált közvetlen a merénylet előtt Ruby tökéletesen dokumentált, ezt tette:

"A riporterek már délelőtt tíz órakor a főkapitányságon voltak, Ruby azonban nem kapkodott, mindössze 11 előtt pár perccel indult el otthonából, bár ekkorra már az eredeti tervek szerint elvileg átszállították volna Oswaldot. Mialatt a rendőrségen az utolsó lépéseket végezték az átszállításhoz, Ruby a városközpontba ment autójával, ahol egy távíróhivatal előtt parkolt le, mindössze kb. száz lépésre a rendőr-főkapitányságtól. Levéltárcáját és abban minden okmányát az autó csomagtartójába tette, majd bement a hivatalba, és 25 dollárt adott fel egy alkalmazottjának, aki előleget kért tőle. A felvevő tisztviselő 11 óra 17 perckor bélyegezte le a vevényt.

Ezalatt vitték le Oswaldot Fritz százados irodájából az alagsorba. A távíróhivatal tisztviselője szerint Ruby a pénz feladása után egyenesen a kapitányság felé vette az irányt, 11 óra 18-19 perc körül. Oswaldot egy percre rá, 11 óra 20 perckor vezették ki az alagsori börtönirodából,[13] Ruby pedig mindössze egyetlen perc múlva, 11 óra 21-kor lelőtte, ami pontos időzítésre utal."

Valahogy így jöhetett a parancs:
- Oswaldot el kell némítani, átszállítják 10 körül egy másik épületbe és te elintézed, tökéletes célpont lesz.
- OK főnök, de 11-kor pont előtte hagy adjak már fel 25 dolcsit a postán, hogy percre pontosan akkor érkezzek
- Tedd csak úgy. zseniális...

Argus_ 2020.03.28. 09:25:16

@Amenadiel: Ezt az érvelést már sokszor hallottam: Azért nem lehetett a Ruby által elkövetett gyilkosság egy összeesküvés része, mert a fickó közvetlen előtte a postán volt! Óriási. Csak hát marhaság.

Az, hogy mit tett előtte nem érdekes. A rendőrök beengedték az alagsorba, majd átengedték a kordonokon is és egészen közel mehetett Oswaldhoz! Csak ő (senki más). EZ A LÉNYEG! Valószínűleg nem ő volt eredetileg megbízva a dologgal, ezért grasszált olyan lazán és csak az utolsó pillanatban értesítették, hogy mégis csak neki kell leéőnie. Ennyi!

Argus_ 2020.03.28. 12:12:44

@Amenadiel: Most aztán tényleg leleplezted hogy Ruby nem parancsra ment. :D Micsoda vaslogika :) Nem prifiként lőtt, ... mert 80 centiről lőni tényleg profinak kell lenni. :)) Eleve az alagsorba sem mehetett volna le, ha valaki nem engedi be. De ezek ilyan piti kifogások. Tuti a postán jutott eszébe: "mit is csináljak most? Menjek haza rántottát csinálni? Nem lelövöm inkább Oswaldot. Szerencsére épp van nálam egy 38-as" :)))) Szinte biztos így volt. Tök hihető. :DDDD )))))))))

Petrus Rosidus Maximus 2020.03.28. 12:16:26

@Amenadiel: @Argus_: Teljesen parttalan a vitátok. Lezárnám, ha nem baj!

Petrus Rosidus Maximus 2020.03.28. 13:15:04

A vitát lezárjuk ennél a posztnál. Egyértelmű, hogy a két tábor nem jutott egymással dűlőre, ahogyan más felületeken sem. Egyik oldalon vannak azok, akik "megkajálják" a hivatalos verziót, a Warren-jelentést, másikon akik nem. Most és itt 1:1 lett a végeredmény! :)

butyko 2020.04.10. 16:10:04

Ajánlom figyelmetekbe az "" I,mint Ikaros " filmet,Ives Montanddal a főszerepben!
süti beállítások módosítása