Az orosz kémvilág filmje: Vörös veréb

2020. május 07. 00:15 - Petrus Rosidus Maximus

Ha valaki szereti a kémtörténeteket - és így a karantén-bezártság idején szeretne egy filmes "kiruccanást" egy egészen elképesztő világba -  annak érdekes "filmcsemege" lehet a Vörös veréb (Red Sparrow) című thriller, mely napjaink Oroszországába kalauzol bennünket, pontosabban a Putyin vezette hatalmas állam kémszervezetének, az SZVR -nek (oroszul: Szluzsba Vnyesnyej Razvedki) titokzatos világába. Francis Lawrence (Éhezők viadala, Legenda vagyok) nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy megmutatja a jórészt legendák ködébe vesző, speciális hivatal azon részlegét, mely az idegen ügynökök elcsábításával (esetenként likvidálásával) foglalkozik, mégpedig vörös veréb elnevezésű, különleges ügynökei segítségével. Rendezése Jason Matthews 2013-as regényére épült. A két éve (2018 márciusában) mozikba került film az IMDb nevű, angol nyelvű filmes portál 155 ezer szavazójánál "jó" minősítést kapott (6,6 pontot a 10-ből), bár szerintünk kicsit szigorúak voltak az osztályzással.

voros_vereb1.jpg

Hogy mi a különleges ebben a thrillerben? Speciális a témája - alig láthatunk olyan sztorit, ami NAPJAINK orosz kémvilágával foglalkozna - aztán érdekes, ahogyan az erotikát "használja" a nézők érzéseinek manipulálására és végül egyedi abban is, hogy érdekes fordulatokkal, illetve ütős csattanóval tárja elénk a nagy kémjátszmákat, melyek a nagyhatalmak közt folynak jelenleg is. A főszereplő, Jennifer Lawrence (Dominika Egorova) több arcát is meg tudja mutatni ebben a lendületes moziban (bár nevetni mondjuk egyszer sem látjuk) és magas töltésű erotikát képes a sztoriba csempészni. Az alaptörténet szerint ugyanis a moszkvai bolsoj (Большой театр, Bolsoj tyeatr) balett-táncosa, aki azonban egy lábsérülését követően nagybátyja javaslatára (ki mellesleg az SZVR aligazgatója) pályát változtat és annak érdekében, hogy idős édesanyját segítse, átmenetileg az orosz kémelhárítás ügynöke lesz. Nem is akárhol kezd dolgozni, egyenesen a "csábító részleghez" kerül, ahol a vörös verebek is tevékenykednek. Megtanítják neki, hogy miként csavarja el az ellenséges kémek fejét és hogyan szexeljen úgy, hogy azt küldetésnek és ne személyes érzésnek fogja fel. Néhány jelenet valóban elég "fülledtre" sikerült, viszont megcsodálhattuk a színésznő remek alakját.

voros_vereb2.jpg

Nagybátyja, Vanya Egorov (Matthias Schoenaerts), aki mellesleg tiszta Putyin-hasonmás (csak épp egy fejjel magasabb kivitelben), kezdetben szinte egy jótevőnek tűnik, aki munkát ad a balettől búcsúzni kénytelen és munkanélküli unokahúgának. Később azonban kiderül, hogy a magas rangú kémfőnök csak kihasználja a lányt és legkevésbé sem zavarja, hogy Dominika veszélybe kerül a kiképzése, majd munkája során, illetve olyasmiket kényszerül megtenni, melyek felzaklatják és prostituálttá teszik őt. (A folytatásban némi SPOILER is előfordul.)

Dominika azonban erős nő: kibírja a megalázó kiképzést, majd talpon marad legelső bevetése után is, pedig konkrétan egy rajta fekvő, őt megerőszakolni készülő idegen férfit végeznek ki a testén meglehetősen véresen. Hogy miből fakad ereje? Abból, hogy aggódik édesanyjáért és azért, hogy őt biztonságban tudja, bármire képes (és bármit elvisel). EZT használja ki nagybátyja is, aki jól tudja, hogy zsarolhatja a lányt az anyjával és olyan küldetésekre is ráveheti, melyekből maga is profitálhat (hivatali előrelépésre számítva).

Dominika a munkája során, Budapestre is elvetődik, ahol megismerkedik egy amerikai kémmel, ő Nathaniel Nash (Joel Edgerton). A sportos, 44 éves amerikai ügynök megkedveli, majd megszereti a lányt és egy idő után érzelmei viszonzásra találnak a nő részéről is. Csakhogy egyikük az orosz-, másikuk pedig az amerikai hírszerzésnek dolgozik, így kapcsolatuk kezdetben kölcsönös gyanakvással indul. Idővel Dominika kiismeri nagybátyját (és egyben felettesét) és "csapatot váltva" inkább az amerikaiaknak kezd dolgozni, afféle kettős ügynökként. Ám miután egy balul sikerült akciót követően Oroszországba visszatérve a férfi brutálisan megvereti és megkínoztatja, Dominika már nem elégszik meg azzal, hogy az ellenségnek dolgozzon: bosszút is akar állni nagybátyján. Innentől egy zseniális terv megvalósításával foglalkozik, melyről még amerikai szerelmét sem avatja be.

voros_vereb3.jpg

A film ütős jelenettel zárul, váratlan módon fejezve be a történetet. A kicsit túl hosszúra szabott, így helyenként vontatott, 142 perces thrillerben kapunk viszont egy fordulatos kémsztorit, rengeteg erotikát, néhány akció-jelenetet, több véres verekedést, kínzást (orosz módra) és egy hatásos csattanót. Nem tudni létezik e a vörös verebekhez hasonló "munkakör" a putyini orosz hírszerzésben, de kimondottan érdekes az, ahogyan ezt a bizonyos ügyosztályt megismerjük. Jók a budapesti jelenetek és a magyar színészek is: Adorjáni Bálint, Pethő Kincső, Anger Zsolt (és mások).

A Vörös veréb leginkább a kém-filmes műfaj kedvelőinek nyújt jó szórakozást, de a Jennifer Lawrence rajongóknak is bejön majd, illetve mindazoknak, akik szeretik a fordulatos, de kevésbé akciódús, "agyalós" filmeket. Negatív kritika ugyanis a kevés akció, mert mind a történet, mind a temérdek kémes szituáció megkövetelte volna a sokkal több mozgalmasságot. Mindent egybevéve azonban remek kikapcsolódás (még második megtekintésre is), így blogunk erős 75% -ra értékeli.

*** 

Facebook oldalunk

blogujsak_alsologo.jpg

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr4615666330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bandibacsi34 2020.05.08. 16:43:47

A valósághűsegeben azért elegge ketelkednek. Regen ert valamit ez a szerető modszer, de manapsag mar technologiaval sokkal eredmenyesebben lehet kemkedni.

Fritz Gerlich 2020.05.09. 11:59:59

A végén a nő stílusos bosszút áll és még ki is tüntetik. A befejezésért önmagában megéri megnézni.
süti beállítások módosítása