5 érdekesség Che Guevara, kubai forradalmárról

2020. április 09. 14:01 - Petrus Rosidus Maximus

Mindenki hallott már a "hős" forradalmárról, Fidel Castro segítőjéről és jobbkezéről, az 1953-1959 közti kubai forradalom nagy harcosáról, akinek arcképe - jellegzetes, szakállas ábrázata, szúrós tekintete - számtalan pólón szerepel és akit Kubában ma is nemzeti hősnek tartanak. A neve: Che Guevara. Életútját sokan a forradalmisággal és a szabadságért való küzdelemmel azonosítják, holott valójában marxista - sztálinista volt, ráadásul életének egy bizonyos szakaszában kubai munkatáborok létrehozásán fáradozott (ellenzékiek számára). Életének 5 érdekességét próbáltuk meg összeszedni:

che_guevara1.jpg

1. Ernesto Guevara Argentinában láttam meg a napvilágot

Bizony a nagy kubai forradalmár valójában argentin volt (mint a pápa) és Buenos Airestől 300 kilométerre a ma 1 millió lakosú Rosarióban látta meg a napvilágot, 1928 június 14-én. A kubai forradalom győzelme után Castro maga nyilvánította hivatalosan is született kubai állampolgárnak (meghamisítva ezzel Guevara adatait). Hazáját korán elhagyta és nagy utazásokat követően Guatemalában, Mexikóban, majd Kubában telepedett le. Argentin gyökereit ugyan nem felejtette el, de egész felnőtt életét Kuba és az ottani forradalom töltötte ki.

che_guevara_22evesen.jpg

Az alig 22 éves Che Guevara (1950) [kép forrása: allthatsinteresting.com]

Guevara fiatalon heves vérmérsékletű, szenvedélyes és életrevaló személyiség volt, akit minden érdekelt és aki maga akarta megismerni a világot. Nagyon korán került őt erősen befolyásoló emberek közelébe, így első felesége és Fidel Castro mellé.

2. Orvosi diplomával rendelkezett, mint bőrgyógyász

Ki hinné, de a rettenthetetlen forradalmár és gerilla-vezér 19 évesen, 1947-ben a buenos airesi orvosi egyetemen kezdett tanulni, ahol végül bőrgyógyász szakorvosi diplomát is szerzett 1953-ban. Bár tanulmányait egy ízben megszakította, végül kimagaslóan jó eredményekkel végzett, mint dermatológus. Mivel érdeklődése már korán a politika felé fordult és már 25 évesen a kommunizmus kötötte le minden figyelmét  - amikor Guatemalában megismerte a marxista Hilda Gadea -t (akit aztán később, 27 évesen feleségül is vett) - soha nem foglalkozott komolyabban eredeti hivatásával az orvoslással. Bár később a kubai harcok alatt, egy-egy emberének megsérülésekor valószínűleg azért hasznát vette orvosi képzettségének.

che_gueavara.jpg

Che Guevara katonái körében

Ugyanakkor életrajzíró szerint Che Guevara az első kubai partraszállását követően (1956 december 2.) az első hónapokban még leginkább orvosként segítette Castro csapatát és csak később lett katonai vezető belőle.

3. Fiatalon motorral utazta végig Dél-Amerikát

Guevara alig 20 évesen, az egyetemi tanulmányai alatt (valójában azokat egy időre megszakítva) egy motorral bejárta egész Dél-Amerikát. A hosszú útra egy barátjával, Alberto Granadoval és egy Norton 500-as motorkerékpárral indult, kalandjait pedig egy naplóban örökítette meg. A napló alapján Walter Salles 2004-ben érdekes filmet készített, "A motoros naplója" [Diarios de motocicleta] címmel. A két fiatal beutazta az egész földrészt és átfogó benyomásokat szerzett a Latin-Amerikát jellemző fontosabb problémákról. Guevara ekkor ébredt rá arra, hogy Dél-Amerikában mekkora mértékű a szegénység és a nyomor. Valószínűleg későbbi kommunizmus felé fordulásában is komoly szerepe lehetett, 20 évesen tett körutazásának.

4. Guevara sztálinista miniszter is volt Kubában

Fidel Castro a forradalom győzelme után, 1959-ben ipari miniszterré nevezte ki régi és megbízható harcostársát, Guevarát, aki egészen 1965-ig töltötte be ezt a pozíciót a karibi országban. A megbízatás afféle jutalom lehetett, amiért Guevara végigharcolta vele a forradalmat 1956 és 1959 között. Che Guevara és az alá tartozó forradalmi egység foglalta el például Santa Clara városát, mely az 5 legjelentősebb kubai település közé tartozik. Castro az évekig tartó küzdelem alatt barátjává fogadta a nála alig két évvel fiatalabb Guevarát és jó kapcsolatuk Che haláláig megmaradt.

cheguevara_castro.jpg

A két jó barát: Che Guevara és Castro (a kubai forradalom vezérei)

Guevara kubai miniszterként beutazta a világot, találkozott például a Szovjetunió első emberével, Hruscsovval, sőt a kínai Mao Ce-tunggal és Kádár Jánossal. Ez a korszak volt karrierjének csúcspontja, amikor még az ENSZ -ben is felszólalhatott, miközben milliók hallgatták szavait. Idővel azonban kiderült: Gueavara ragaszkodik sztálinista felfogásához és 1965 után sem volt hajlandó ezen változtatni (amikor pedig már maga a Szovjetunió sem követte a sztálinista modellt). Ez volt az oka lemondásának és annak, hogy elhagyja Kubát (miközben barátsága Castroval továbbra is megmaradt).

5. Harcolt Afrikában és egy harcot követően is halt meg Boliviában

Guevara vesztét nyughatatlan vére és idealizmusa okozta, mellyel szentül hitte, hogy a kommunista forradalmak a világ minden elnyomott népe számára valódi felszabadulást hozhatnak. Így személyes küldetésének tekintette a kubai forradalom "exportját" elmaradott országokba. Önkénteseivel 1965 és 1967 közt két éven keresztül harcolt több afrikai országban is. Kísérletei azonban sorra kudarcot vallottak, mert a helyi népesség sehol nem kezdett tömeges felkeléseket a szavára (elnyomóik ellen). Közben volt olyan is, hogy Castro embereinek kellett hazamenekíteniük Guevarát.

cheguevara_holtan.jpg

Guevara holttestével pózoló boliviaiak

Végül még a 40-et sem töltötte be, amikor meghalt, egy teljesen értelmetlen harcot követően, Boliviában. A Dél-amerikai országba azért utazott, mert azt gondolta, hogy Kuba után ott lehet legkönnyebben hatalomra segíteni a kommunista felkelőket és ezt követően onnan kiindulva az egész kontinensen elindítható lesz a forradalom. Ám a boliviai marxisták elárulták és a kormányerők fogságába került, akik 1967 október 9-én kivégezték. 

*** 

Facebook oldalunk

blogujsak_alsologo.jpg

26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr4615599838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Solo_ 2020.04.10. 15:08:30

Élete végén nagyon szerette volna Boliviában bebizonyítani, hogy képes forradalmat indítani Castro nélkül is egy spanyol ajkú Latin-amerikai országban. De a boliviai marxisták nem akartak vele együttműködni és a mozgalmukat is másként akarták sikerre vinni, mint Guevara. Végül cserben hagyták. Maroknyi emberrel harcolt, könnyen legyőzték.

Argus_ 2020.04.10. 15:16:58

Ez a poszt miért 18+ besorolású??? A legvégén a kifektetett Guevara miatt??? Ilyen alapon minden harmadik poszt az lehetne. Sérült vagy elesett, esetleg véres katonák vagy polgárok egy egész seregnyi híranyagban szerepelnek. És itt Guevara még csak nem is véres.

Morpheusz_ 2020.04.10. 15:21:04

@Argus_: Szerintem túl szúrós szemmel néz a képeken Che Guevara. Megrémiszti a kiskorú olvasókat! :)))

midnightcoder2 2020.04.10. 15:28:41

Ja, és az kimaradt hogy tömeggyilkos volt.

Nietzsche. 2020.04.10. 15:40:32

@Argus_: Amikor a mozikban játszották a Pablo Escobarról készített filmet, egy egész rakás poszt jelent meg Escobarról, melyek nagy része a végén megmutatta lelőtt holttestét is egy tetőn (körülötte a pózoló fegyveresekkel). Azok a posztok sem lettek 18 pluszosak.

Örömhernyó 2020.04.10. 15:54:25

@midnightcoder2: Minden jelentős politikus tömeggyilkos, emberek halálát okozza. Horthy, Kádár, Lenin, Churchill, Mao, Truman, Obama, Putyin.
Aki persze egy vidéki magyar kisvárosban polgármester, az legfeljebb az utcák burkolására, lehívott pénzeket tudja okosbe' elsíbolni. Minél nagyobb méretekben gondolkodik egy ember, annál több ember életébe kerülhet a terve megvalósítása.
Mondhatnánk úgy is, hogy nem lehet úgy jelentős történelmi személlyé válni, hogy ne tapadjon vér az illető kezeihez.
Igen Che Guevara kezéhez vér tapadt. Ezzel nincs egyedül, ezt neki felróni olyan, mint egy menő ügyvédnek felróni, hogy túl magas munkadíjjal dolgozik és a pénzét kokainra költi. Ezek ilyen szakmák. A forradalmár emberek halálát okozza. Ennyikeh!

paráznabillegető 2020.04.10. 16:15:47

@Kovács Istvan: mert ez nem a guevara, hanem a momo.
éjjel, miközben alszol, megjelenik az ágyadnál és a lepedődre vizel.
e.

midnightcoder2 2020.04.10. 19:43:27

@Örömhernyó: Ezek szerint Angela Merkel = Hitler és Mao, elvégre ezek mind jelentős politikusok... És bizony Guavera bácsi is több ezer embert öletett meg. Olyanokat írt, hogy "To send men to the firing squad, judicial proof is unnecessary. These procedures are an archaic bourgeois detail. This is a revolution! And a revolutionary must become a cold killing machine motivated by pure hate.", meg hogy "A revolutionary must become a cold killing machine motivated by pure hate. We must create the pedagogy of the paredón [execution wall]".

Pipas 2020.04.10. 23:10:22

@Örömhernyó: "Ezzel nincs egyedül, ezt neki felróni olyan,"

Azzal védekezni, hogy "de a másik is" az egyik legerkölcstelenebb dolog.

Amúgy meg majd ha az összes politikusról bebizonyítottad, hogy géppisztolyt fogott és ártatlan emberekre lövöldözött, akkor mondd, hogy minden politikus gyilkos. Addig szerintem bölcs lenne csendben maradni.

Merthogy Che ilyen dolgokat tett. Így is halt meg. Elment egy idegen ország területére és ott az erdőben bújkálva emberekre vadászott. Egészen addig, míg a helyi parasztok kifigyelték, felnyomták a helyi hadseregnél és azok levadászták. Sorozatgyilkos és terrorista volt.

Terrorista, mert a félelmet és a rettegést, az erőszakot próbálta meg politikai célokra felhasználni.

látogató_ 2020.04.10. 23:31:53

Minden forradalom véres, de talán nem minden forradalmár terrorista.
A mi Petőfink, bár ahogy tudjuk, enkezével nem ölt, elég egyértelműen fogalmazott.
Teccenek emlékezni? Ezt én nagyon tudtam mondani március 15-én Tiszta szívemből.
És őszintén szólva mostanában is egyre aktuálisabbnak érzem. Nem a szavalást, hanem a vasvillát.

DICSŐSÉGES NAGYURAK...

Dicsőséges nagyurak, hát
Hogy vagytok?
Viszket-e ugy egy kicsit a
Nyakatok?
Uj divatu nyakravaló
Készül most
Számotokra... nem cifra, de
Jó szoros.

Tudjátok-e, mennyit kértünk
Titeket,
Hogy irántunk emberiek
Legyetek,
Vegyetek be az emberek
Sorába...
Rimánkodott a szegény nép,
S hiába.

Állatoknak tartottátok
A népet;
Hát ha most mint állat fizet
Tinéktek?
Ha megrohan, mint vadállat
Bennetek,
S körmét, fogát véretekkel
Festi meg?

Ki a síkra a kunyhókból
Miljomok!
Kaszát, ásót, vasvillákat
Fogjatok!
Az alkalom maga magát
Kinálja,
Ütött a nagy bosszuállás
Órája!

Ezer évig híztak rajtunk
Az urak,
Most rajtok a mi kutyáink
Hízzanak!
Vasvillára velök, aztán
Szemétre,
Ott egyék a kutyák őket
Ebédre!...

Hanem még se!... atyafiak,
Megálljunk!
Legyünk jobbak, nemesebbek
Őnáluk;
Isten után legszentebb a
Nép neve:
Feleljünk meg becsülettel
Nékie.

Legyünk nagyok, amint illik
Mihozzánk,
Hogy az isten gyönyörködve
Nézzen ránk,
S örömében mindenható
Kezével
Fejeinkre örök áldást
Tetézzen.

Felejtsük az ezer éves
Kínokat,
Ha az úr most testvérének
Befogad;
Ha elveti kevélységét,
Címerit,
S teljes egyenlőségünk el-
Ismeri.

Nemes urak, ha akartok
Jőjetek,
Itt a kezünk, nyujtsátok ki
Kezetek.
Legyünk szemei mindnyájan
Egy láncnak,
Szüksége van mindnyájunkr' a
Hazának.

Nem érünk rá várakozni,
Szaporán,
Ma jókor van, holnap késő
Lesz talán.
Ha bennünket még mostan is
Megvettek,
Az uristen kegyelmezzen
Tinektek!

Pest, 1848. március 11. előtt

Örömhernyó 2020.04.11. 02:32:38

@midnightcoder2: Merkel rászabadította Európára a mohamedán és afrikai csőcseléket. Jelentős politikusnak nem mondanám világtörténelmi léptékkel, de a németekre nézve végzetes tetteket már végrehajtott. Várjunk 50 évet és akkor nézzük meg hogy melyik rovatba kerül a neve a történelemkönyvekben.

@Pipas: "Azzal védekezni, hogy "de a másik is" az egyik legerkölcstelenebb dolog"

Nem pubika, azt felróni valakinek, ami a szakmájával jár, amit minden hasonló forradalmár csinált, az a gerinctelenség.
Che Guevara egy amatőr forradalmár volt, addig ajnározták a kommunista blokkban, hogy elhitte magáról, hogy bárhol tud forradalmat csinálni.

@látogató_: Bizony Petőfi se volt más, mint egy kis mitugrász, aki az élet minden területén sikertelen volt, ezért a terroristák szószólója lett. Az nem rajta múlt, hogy a magyar forradalom nem végződött tömeges nyaktilózásban és mérsékelt maradt.
Ahhoz se volt elég férfi, hogy harcoljon, aztán levadászták az ulánusok a segesvári csata után, mint egy kutyát. Úgy végezte, mint Che Guevara.

Pipas 2020.04.11. 06:46:07

@Örömhernyó: "Nem pubika, azt felróni valakinek, ami a szakmájával jár, amit minden hasonló forradalmár csinált, az a gerinctelenség."

1) Az, hogy "forradalmár" nem szakma. Ne röhögtess már!
2) Che nem volt politikus. Amikor fidel kinevezte miniszternek ő volt a legjobban kiakadva, azt mondta, hogy ő bizony nem politikus, azzal mosdatni, hogy "mert politikus volt" elég gáz.
3) Ahogy mondtam is, Che minden ésszerű definíció alapoján terrorista volt. Mosdatnád azzal a muszlim gépeltérítőket, hogy "dehát a gépeltérítő öngyilkos merénylők szakmája olyan, hogy embereket gyilkolnak"?

"Che Guevara egy amatőr forradalmár volt,"
1) Az "amatőr" pont azt jelenti, hogy "nem az a szakmája". Tehát magadnak mondasz ellent.
2) Az "amatőr" nyilván jelzi, hogy volt választási lehetősége. Ezért az övé a felelősség.

"addig ajnározták a kommunista blokkban, hogy elhitte magáról, hogy bárhol tud forradalmat csinálni."
1) Az, hogy mások bírták rá a cselekedetei elvégzésére nem menti fel. Fel tudta mérni a tettei következményét, szándékában állt gyilkolni, előre megfontoltan gyilkolt.
2) Ha esetleg sikerült volna máshol is forradalmat csinálnia szintén nem mentette volna fel.

Pipas 2020.04.11. 06:53:01

@Örömhernyó: "Bizony Petőfi se volt más, mint egy kis mitugrász, aki az élet minden területén sikertelen volt, ezért a terroristák szószólója lett. "

A 48-as forradalom nem terrorizmus volt. A 48-as szabadságharc sem terrorizmus volt. Terrorizmusnak azt nevezzük, amikor a terrort (félelmet, rettegést) politikai célok elérésére akarod felhasználni. A terorizmus a rettegést általában erőszakos eszközökkel váltja ki széles népcsoportokban.

A 48-as szabadság akkor lett volna terrorizmus, ha lelkesítő versek szavalása helyett elkezdtek volna embereket gyilkolni az utcán. Nem tették, békésen tüntettek. És igen, a békésen tüntet nem azt jelenti, hogy mosolyogtak és nem voltak mérgesek, hanem azt, hogy nem követtek el erőszakos cselekedeteket.

Petőfi akkor vett részt harci cselekedetekben, amikor háború volt, Che pedig megpróbált háborút kirobbantani azzal, hogy gyilkolt.

Pipas 2020.04.11. 07:00:25

@Örömhernyó: "Merkel rászabadította Európára a mohamedán és afrikai csőcseléket."

Arra a politikusra, aki rossz döntéseket hoz szokás rámondani, hogy "tömeggyilkos". Ez azonban nem ugyanaz, mint amikor valaki ténylegesen gyilkol, még csak azt sem jelenti, hogy felelős mások haláláért.

A felelősség eldöntéséhez elsősorban az kell, hogy lehetséges -e a tettei következményeit előre látni.

"Jelentős politikusnak nem mondanám világtörténelmi léptékkel,"
A "jelentős" nem azt jelenti, hogy "jó". Merkel hosszú ideig irányított, mégpedig fontos pozícióban, vezető szerepben egy jelentős országot, tehát "jelentős" politikus. Hitler is az volt és Nixon is az volt.

" Várjunk 50 évet és akkor nézzük meg hogy melyik rovatba kerül a neve a történelemkönyvekben."
Az, hogy feltételezed, hogy 50 évvel ezután Merkel neve valamiféle "rovatba" lesz eleve jelzi, hogy te is jelentős politikusnak tartod.

midnightcoder2 2020.04.11. 08:04:16

@Örömhernyó: Lehet a dolgokat relativizálni, de van egy csapat vezető amibe beletartozik Merkel, Obama, de még Trump és Orbán is, míg van egy másik csapat amiben benne van Pl. Lenin, Sztálin, Mao, Hitler. Ezeket az különbözteti meg, hogy bár az első csapat nem végeztetett ki tömegeket, a második meg igen. És Che Guevara elvtárs ez utóbbi ligában játszik. Mi több, személyesen is végzett ki embereket, amiben még Hitlert is túlszárnyalja.

látogató_ 2020.04.11. 11:02:43

@Örömhernyó:
Amit Petőfiről írsz, nettó baromság, néhány millió hazánkfia zsigerekből cáfolja. Csóró volt, de ünnepelt költő. És nem oktalanul, zseniálisan írt.
Összességében eléggé örömtelen, frusztrált kis hernyó vagy te. Meg olvasatlan.
A forradalom akkor tör ki, amikor az uralkodó osztály túltolja az elnyomást, és nem veszi észre, hogy gáz van. Sok a hasonlóság az 1848 előtti magyarországi és a 1958 előtti kubai helyzet között.
És persze sok különbség is. 48 elbukott, mert az európai forradalmak is elbuktak, és nem bírtuk a kétfrontos harcot. A kubai forradalom győzött, és tartós rendszert hozott létre, mert talált olyan erős szövetségest, aki biztosítani tudta a fennmaradását. Az 50-es, 60-as években 10.000 km-re az oroszoktól, meg a létező szocializmustól a kommunizmus egy vonzó és sikeres társadalmi alternatívának látszott. És a máig tartó embargó meg is pecsételte Kuba sorsát. Castro, Guevara középosztálybeli úrifiú volt, ha az USA nem feszült volna be, lehet más utat választottak volna. Nem rögtön, mert a forradalmi lendület nyilván vitte volna őket egy darabig, de egy kompromisszumra kész USA mellett megtörténhetett volna, benne is volt a pakliban.

Igen Che véres kezű forradalmár volt, Petőfi meg véres szájú forradalmár. A mentalitásuk, vérmérsékletük, idealizmusuk hasonló, a megoldásaik nem. Aki olvasta Che naplóját az tudja, hogy az ő fejében azért elég nagy ellentmondásoktól sem mentes ideológiai katyvasz volt.

Petőfi viszont nem volt zavaros fejű, meg gyáva sem, bár józan gondolkodásúnak nehéz olyasvalakit nevezni, aki jószerivel fegyvertelenül, mindenféle harci kiképzés nélkül csak saját határtalan lelkesedésével felfegyverkezve téblábol a csatamezőkön. Az önbeteljesítő jóslata megvalósult. De 26 évesen komplett, zseniális életmű maradt utána, és amíg 10 magyar él a Földön, abból 9 tudni fogja ezt. A 10. lesz a te unokád, akinek hülyeséggel tömted a fejét.

Örömhernyó 2020.04.11. 18:18:49

@látogató_: Petőfi akasztással fenyegette az akkori elitet. Ha rajta múlik, akkor terror uralkodott volna az országban. Szerencsére a mérsékeltebbek irányították az eseményeket. Petőfi egy tyúkmellű kis köcsög volt, akit még a saját felesége se tudott elviselni. Annyira népszerű volt, hogy a választáson, amin indult, megbukott. Nem véletlenül nem március 15-e volt ünnepelve sokáig, hanem április 11-e, a forradalmi törvények szentesítésének napja. Mert a legalitás talaján akartak állni, az új korszakot nyitó jogrendet akarták ünnepelni, nem a Pesten kóvalygó vásári kofák és másnaoos lumpenek (Petőfiék) forradalmával akartak azonosulni.

Ad Dio 2020.04.11. 23:13:46

@Örömhernyó:

Azért még gyilkos és gyilkos közt is akad különbség. Che simán egy aberált hentes volt. Nők erőszakolása, ártatlanok mészárlása... simán. A másik sztálinista állat, a főnöke (Castro) rendszeresen kénytelen volt felül írni a halálos ítéleteit. Egy igazi tőről metszett faszkalap volt. Az emberiség hulladékából. Rossz ember a rossz időben. Méltó a náci haverjaihoz Auswitz-ben.

Magányos Farkas_ 2020.04.12. 00:14:03

@Ad Dio: Ez baromság! Che Guevara nem volt aberrált, mellesleg tömeggyilkos sem. A forradalomban csapatokat vezetett, háború volt, igy irtotta az USA és a CIA által támogatott kormányerőket. Aztán győztek, miniszter lett, de nem követett el tömeggyilkosságokat (erre nincs semmi bizonyiték. Ha neked van, akkor várom.)

Amúgy meg egyszerűen hitt a kommunizmusban. Ennyi.

Ad Dio 2020.04.12. 04:44:32

@Alekszej Antonov:

Heinrich Müller is csak a munkáját végezete? És egyszerűen csak hitt a nácizmusban?

Tudod én gy hallpttam, mai napság nem nagyon illik tömeggyilkosokat mosdatni. Kommunista, náci, vallási fanatikus terrorista EGYKUTYA. Attól mert a neked kedves ideológia beteg hóhéra volt, még hóhé voltr. Egy rohadt gyilkos, erőszaktevő. Elmebeteg, aberált emberi hulladék. Számtalan kivégzést rendelt el, nem ritkán maga hajtotta azokat végre.

Igazi aljadék szarházi volt.

Magányos Farkas_ 2020.04.12. 08:48:29

@Ad Dio: Az "aberrált" meg az "elmebeteg" és a "hóhér" kifejezések akkor sem stimmelnek, ha ékesszólóan akarod szidni Guevarát. És nyilván a tömeggyilkos sem volt. De ha nem tudsz tárgyilagos lenni és objektív, tőlem versbe szedve is káromolhatod. Ha attól levezeted a veszkód. :))

masada 2020.04.12. 21:55:13

Ahogy általában,az idealistákat a pragmatikusok árulják el és teszik el láb alól!

Ad Dio 2020.04.12. 22:30:12

@Alekszej Antonov:

"A revolutionary must become a cold killing machine motivated by pure hate."

A nagy che szavai... saját kezével hajtott végre nem egy halálos ítéletet. Hideg vérrel. Sokszor nem katonák, hanem fegyvertelen civilek ellen. Ujságírók, politikusok, "megbízhatatlan" hivatalnokok... mind a puszta "gyanu"alapján mentek a darálóba. Csak. Mert megtehette. Meg mert beteg volt a feje. A gulág mintájára szervezett kényszermunka/koncentrációs táborokat. Nők erőszakolása, kínzás, saját kezű kivégzés... igazi emberalatti senkiházi volt. A homofóbiája meg a rasszizmusa már szinte csak a hab a tortán. Te meg csak védjed. Semmivel sem vagy jobb azoknál a barmoknál, akik a nácikat mosdatják...

Magányos Farkas_ 2020.04.13. 19:30:54

@Ad Dio: És van persze hiteles forrásod is arra, hogy Che Guevara saját kezével ölt meg seregnyi civilt, újságírót, politikust, hivatalnokot. Meg persze nők megerőszakolása is van a rovásán. :) Hát hogyne. Csak éppen nem igaz. És bizonyítani sem tudod. Marad a gyűlölködő fröcsögés részedről. :) Ami komoly pszichés problémákra utal mellesleg. Amit Guevara állítólagos rasszizmusáról írtál már komikus. De jót röhögtem legalább. Az is valami, ebben a komoly világban 8és a mostani sötét időkben). Úgyhogy köszi! :))) :DDD
süti beállítások módosítása