Miért van ennyi koronavírus áldozat az olaszoknál?

2020. április 03. 22:40 - Petrus Rosidus Maximus

Olaszország már a koronavírus európai megjelenése után néhány héttel, vagyis már február elején-közepén a koronavírus járvány egyik legnagyobb mértékben sújtott területe lett. A Dél-európai országban február 21-én halálozott el a legelső beteg, de 10 nappal később, már 30 idős ember búcsúzott az élettől a vírus miatt. [A lenti képen: milánói dóm látható március első napjaiban.]

milanoi_dom.jpg

Forrás: Grabowski Foto/Shutterstock

Március 4-én bezártak az olasz iskolák, március 7-én karantén alá került Észak-Olaszország, március 9-én pedig az egész talján állam. Március 11-én elrendelték a kijárási tilalmat (pontosabban: korlátozást). Azóta robbanásszerűen növekszik Olaszországban mind a fertőzöttek köre, mind pedig a halálos áldozatok száma. Jelenleg közel 120 ezer az olaszországi fertőzöttek száma (ami a második legtöbb az egész világon) és majdnem 15 ezer a járvány miatt elhunytak száma. Az itt következő táblázatban az utóbbi napok olaszországi járvány-adatai láthatóak  a halálos áldozatokat tekintve:

italy_korona.jpg

[forrás: worldometers.info]

[A grafikon folytatása: április 3-án 766-an, április 4-én 681-en , április 5-én pedig 525-en haltak meg Olaszországban. Ez visszaesés tehát, de az új fertőzöttek száma sajnos még mindig magas: április 4-én 4805, április 5-én 4316 új fertőzöttet regisztráltak.]

Mi történik ebben a gyönyörű országban? Miért éppen itt - és Olaszországon belül is Lombardiában - ennyire magas az elhalálozások száma (14 681 fő eddig)? (Sorrendben Spanyolország követi, 10935 halálesettel, majd az USA következik 6803 elhunyttal.) A lehetséges okokat keresve az egyik, hogy a járvány előtti influenzaszezon sokkal enyhébb volt idén, (mint a korábbi években) így a koronavírus hirtelen megjelenve egyszerre tudott lesújtani mindazokra, akiknek csoportja egy komolyabb influenza-szezon esetén megoszlott volna a két járvány között.

Mindezeken túl azonban két másik tényező is összefügg az olaszországi járvány-állapotokkal. Az egyik az olasz mentalitás és életmód, mely mindig erős közösségépítést és aktív társaséletet jelentett, a másik pedig a szabályszegő, szenvedélyes, szabadságszerető és bezártságot nehezen viselő déli vérmérséklet. Az olaszoktól idegen ugyanis a bezárkózás, a félrevonulás és az állandó otthonmaradás, így nehezebben tartják be a karantén-szabályokat is, mint mások. Több a járvány-előírás megszegés is mint Európa többi részén.

Az Észak-olaszországi nagy laksűrűség ugyancsak hozzájárul a koronavírus járvány folyamatos és nem lassuló terjedéséhez: a 23 861 négyzetkilométeres - vagyis negyed Magyarországnyi - Lombardiában többen élnek, mint nálunk: 10,1 millióan. A népsűrűség így 419 fő / km2, nálunk pedig alig 105 fő/km2. A sűrűbben népesség és a terjedés sebessége, volumene közt pedig erős a korreláció: ahol magasabb az 1 km2 -re eső népesség, ott gyakoribb az emberek közti kontakt is, vagyis halmozottan nagyobb a vírus továbbadásának esélye. (Ráadásul Lombardiában - és általában Olaszországban - gyakoribb a több generáció együttélése, egy háztartásban.)

lombardia.jpg

Végül még egy fontos szempont: Olaszország és azon belül is Lombardia az egyik legmagasabb átlag-életkorú terület Európában (és a világon) így kiemelkedően magas az idősek, a 65 év felettiek aránya. Olaszországban a lakosság közel 24% -a járvány által leginkább fenyegetett 65 év felettiek korcsoportjába tartozik. Lombardiában pedig regionálisan még ennél is magasabb az arányuk: 26-30%. (Nálunk ez a szám "csak" 19-20% közötti.)

Olaszország több mint egy hónapja nagyon nagy bajban van, miként egész Európa is, benne Magyarországgal. De Olaszországot és az ottani helyzet alakulását figyelve talán leszűrhető lesz, hogy mi várhat ránk és hogyan alakulhat a járvány-helyzet, illetve mennyire lehet hatásos mindaz a védekezés, melyet ott alkalmaznak. Talán bekövetkezik Lombardiában hamarosan a fordulat és a járvány "megelégszik" Észak-Itália 1,5% százalékának megbetegedésével (és nem jut el a terjedés a 10%-ig, vagy ne adj isten tovább).

*** 

Facebook oldalunk

blogujsak_alsologo.jpg

31 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogujsag.blog.hu/api/trackback/id/tr7215588236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tireless treehugger 2020.04.04. 11:19:44

Én arra gondolok hogy érdekek is lehetnek a számok mögött, pl biztosítás, felelősség, felelősségre vonhatóság, ... Biztosítási- és ápolási szerződés esetén mint vis maior jöhet be, mégha van is klauzula vírusfertőzéssel kapcsolatban, ez a mostani teljesen új és nem előrelátható nem kalkulálható. Az olaszoknál pedig sokmillió északi nyugdíjas él, ápolási intérményekben és saját otthonban (de ápolás mellett). Ha az elhalálozás per teljes nyugger állományt nézzük a számok alacsony eltérést jelentenek. Valami specialitás lehet hiszen olasz-spanyol(francia is) nagyon sok nyuggert fogad be.

@VV Erőlegény:

Az influenza idén mindenhol gyengébb volt(enyhe tél), nem februárban/márciusban kezdtek esni az influenza számok. A többi nagyon összeszedett, logikus --->tehát valószínű.

Örömhernyó 2020.04.04. 11:44:12

Az olaszok 40-es életéveikben is sokszor otthon laknak a szüleiknél, mert egyedül nem tudnának fenntartani egy lakást. Ezek a "fiatalok" eljárnak dolgozni, bulizni, aztán megfertőződnek, de mivel fiatalok, jó eséllyel tünetmentesek maradnak és viszik haza a vírust. Valamint arcon csókolják egymást az emberek, ez a hagyományos köszönés része. Meg a kézfogás. Erről egyhamar le fognak szokni a fehér emberek.

A másik fontos dolog, hogy az olaszoknál, spanyoloknál, franciáknál a koronavírusban meghaltakat akkor is koronavírus áldozataként viszik be a statisztikába, ha volt egy alapbetegségük. A németeknél meg ha valakinek rákja, szívelégtelensége, légzési problémái vagy valami más krónikus betegsége volt, akkor ez szerepel a neve mellett halálokként, nem a koronavírus fertőzés. Ezért rendkívül alacsony a németeknél a koronavírus áldozatainak száma. Nem hamisítják a statisztikát a németek, de nem is úgy vezetik, mint a többi nemzet. A német egészségügy jó, de nem fényévekkel jobb, mint a többi nyugati országé, ami indokolná, hogy ennyire alacsony náluk a halálozások száma.

Petrus Rosidus Maximus 2020.04.04. 12:12:36

@Örömhernyó: Az olaszoknál gyakran előforduló: több generáció együttélése és a sűrű ölelkezés, puszilkodás valóban összefügghet a gyorsabb terjedéssel.

Control_ 2020.04.04. 12:18:44

A spanyolok is elcs&szték a védekezést: mindenhol olvasni lehetett, hogy a járvány megjelenésétől sem csökkent a strandok, szabadidős helyek, házaknál szervezett bulik száma. Nem fogadták el a vészhelyzetet, most itt az eredmény: a fertőzöttek számát tekintve ma beelőzték az olaszokat. Jelenleg az USA után már Spanyolország a legfertőzöttebb állam az egész Földön.

Halottak számában is a másodikok a spanyolok, de be fogják előzni Olaszországot, mert például április 2-án 935-en haltak meg (ez megdönti az olasz csúcsot).

HARP3R 2020.04.04. 13:31:17

@Control_: Az egyes országok eltérő módokon viszonyulnak a járványhoz: van, ahol hagyják tombolni, a nyájimmunitásra hajtva, lásd Svédország, van, ahol kőkeményen veszik az előírásokat, lásd Franciaország és van, ahol bár van hatósági rendszabályozás, mégis lazán veszi a lakosság, mint Spanyolországban (és Olaszország is kezdetben).

A követendő szerintem mégis csak a szigor, mert ahol azt követik és ha betartják igenis fékezhető a koronavírus terjedése. El kell laposítani az egészségügyi terhelés görbéjét, mert ha csúcsra jut, nem győzi ellátni a lakosságot.

chrisred 2020.04.04. 13:33:10

Bizonyára több tényező együttes hatása okozhatja a járvány különböző alakulását egyes országokban. Például a kulturális tényezők között számít az egyéni higiénia is. Egy virológus idézte fel, hogy Magyarországon az emberek 85%-a mos kezet vécéhasználat után, ez az arány az olaszoknál és a spanyoloknál 60%.

Petrus Rosidus Maximus 2020.04.04. 13:35:00

@Control_: A mediterrán stílus. :) Temperamentumos, szenvedélyes, lázadó, a legkevésbé sem szabálykövető). Lásd: spanyolok, olaszok és részben a franciák. Ők valószínűleg hamarosan beelőzik a németeket, a szigor dacára. A halottak számában máris a negyedikek az egész világon (sajnos).

shantung 2020.04.04. 15:45:53

A vírus terjesztésének elsődleges okaként - tévesen - a tüsszentést tartják, noha a kovid-19-es beteg nem tüsszög!
Nem írják soha, hogy a beszéd milyen veszélyforrás bizonyos társalgási távolságról. Az olaszok és általában a déli országok lakóinak társasági, kávéházi élete, közvetlensége lehet az egyik magyarázata a vírus gyors terjedésének. Az olaszok nagyon szeretnek beszélni, vitatkozni, hevesen társalogni, valóban nem nevezhetők zárkózott, távolságtartó embereknek. A higiéniáról korábban hozzászólóval pedig vitatkoznék, ugyanis sokkal tisztábbak nálunk, hogy a német higiéniát ne is említsem!!!

shantung 2020.04.04. 15:45:55

A vírus terjesztésének elsődleges okaként - tévesen - a tüsszentést tartják, noha a kovid-19-es beteg nem tüsszög!
Nem írják soha, hogy a beszéd milyen veszélyforrás bizonyos társalgási távolságról. Az olaszok és általában a déli országok lakóinak társasági, kávéházi élete, közvetlensége lehet az egyik magyarázata a vírus gyors terjedésének. Az olaszok nagyon szeretnek beszélni, vitatkozni, hevesen társalogni, valóban nem nevezhetők zárkózott, távolságtartó embereknek. A higiéniáról korábban hozzászólóval pedig vitatkoznék, ugyanis sokkal tisztábbak nálunk, hogy a német higiéniát ne is említsem!!!

2020.04.04. 15:54:40

Azért én annak is utánanéznék, hogy időben visszamenve, nem voltak e a legyengült immunrendszerű embereknél időszakonként gyanúsan megnövekedett számú elhalálozások.
Az a gyanúm, hogy már többször is előfordulhatott olyan vírusos járvány, amely nem volt annyira fertőző mint a COVID, de szépen csendben átment a populáción.

Egyébként nem tatrom korrektnek, hogy mondjuk egy súlyos rákos betegségben szenvedő embernél a COVID számlájára írják a halálokot, holott a szerencsétlen páciens amúgy is a halálán van.
Vagy ha elfogadjuk ezt, akkor nyugodtan jelöljük meg halálokként, ezeknél az embereknél adott esetben a náthát, influenzát, herpeszt, stb.

Még egy dolog, egyszerűen fel nem foghatom, hogy a 21. században, képtelenek vagyunk a termelői kapacitásunk egy részét villámgyorsan lélegeztető gépek gyártására átállítani. (Tudom tudom, néhány cég már elkezdte, de ennek már hetekkel ezelőtt meg kellett volna történnie, már a Vuhani események tapasztalatai alapján.)
Attól tartok, hogy a gazdasági következmények sokkal több ember életét fogják követelni, közvetetten, és talán közvetlenül is, mintha a nyájimmunitásra játszanánk.

Örömhernyó 2020.04.04. 15:56:33

@chrisred: Mondjuk WC-használat előtt kellene inkább kezet mosni. Mert a kezed sokkal koszosabb, mint a kisfaszod. Bakteriológiailag. Lehet, hogy a kisfaszod büdösebb, mert a bomló hugyon, túrós váladékon élő baktériumok tenyésznek rajta, de azok nem kórokozók.
Egészséges ember vizelete steril. Olyan betegségek terjednek hugyozással, mint a tífusz. Nem túl gyakori manapság.
A szarás utáni tisztálkodásban meg a magyaroknak van szégyellnivalója. Elkenik a szart papírral. Az olasz meg bidézik vagy kézi bidézuhanyt használ. Hoppá! Utána pedig kezet mos. A kétmosás elmaradása hugyozás után jellemző az olaszoknál, de az meg pont nem annyira fertőző dolog, mint a szarral terjedő betegségek, kórokozók. Szóval én hugyozás előtt és után is kezet mosok.

chrisred 2020.04.04. 16:03:17

@shantung: femina.hu/egeszseg/kezmosas-higienia-europa/

Szerintem egyébként nem csak a tüsszentést, hanem a köhögést is, általában a cseppfertőzéssel terjedő betegségeknél a terjesztés legfőbb módjának tartják. Amúgy simán lehet egy koronavírussal megfertőzött személynek valamilyen felső légúti megbetegedése is, ami miatt tüsszög, ebben az időszakban nem ritka, ez főként akkor veszélyes, amikor még a koronavírus fertőzés lappangási időszakában van, és nincsenek tünetei. Ezért figyelmeztetnek, hogy mindenki, aki náthával, megfázással küszködik, ugyanúgy maradjon otthon, mint aki koronavírus fertőzés gyanús.

Örömhernyó 2020.04.04. 16:04:45

@shantung: Az olasz tisztább olyan értelemben, hogy mossa a seggét a szarás után. Ezt a magyarok eltanulhatnák végre.

A németek viszont egyáltalán nem tiszták. Tusolás, fürdés hetente egyszer van. A naponta zuhanyzó magyarokra furcsán néznek. WC-használat előtt és után nem mosnak kezet, a gyerekek és felnőttek is koszos lábbal másznak be az ágyba este, ha egész nap mezitláb rohangáltak, akkor se mosakszanak. A német nem húzza le a WC-t automatikusan. Emiatt aztán sokszor a csatornák eldugulnak, mert nagyon spórolnak a vízzel, nem folyik át elég víz, eldugul, bebüdösödik a csatorna a városokban, ilyenkor a tűzoltóságnak kell átmosni azt. Olyan erős izzadságszagot, mint amit a német, cseh, orosz, francia tömegközlekedésen éreztem, sehol máshol nem tapasztaltam.
Az olaszoknál mondjuk lehet hogy az utca nem olyan tiszta, mint a németeknél, de az olasz emberek igényesebbek a személyi higiéniára tapasztalatom szerint.

Örömhernyó 2020.04.04. 16:07:22

@shantung: Nem csak tüsszögéssel, hanem pusztán beszéddel is terjed a koronavírus. Kilélegzett levegővel. Tehát nen csak cseppfertőzéssel. Nem ritka ez, a TBC is terjed levegőben (cseppfertőzés mellett). Pedig hát a TBC-t baktérium okozza, ami jóval nagyobb (nehezebb), mint egy vírus.

chrisred 2020.04.04. 16:15:31

@Örömhernyó: "Nem csak tüsszögéssel, hanem pusztán beszéddel is terjed a koronavírus. Kilélegzett levegővel. Tehát nen csak cseppfertőzéssel. "

Ez is cseppfertőzés.

Exploiter 2020.04.04. 16:16:33

Tízmillió tíz százaléka egymillió, nem százezer.
Mondjuk abban én is szeretnék hinni, hogy már ott tartanak, csak nem tudják.
A legjobban az az optimista hipotézis tetszik, hogy nem a karantén miatt tetőzik, hanem már a természetes immunitás segít, egymillió főnél már érezhető lenne.
Abban az esetben itt is hasonló számokkal számolhatnánk.

Petrus Rosidus Maximus 2020.04.04. 17:04:05

@Exploiter: Valóban így van: a 10 millió 10 százaléka bizony 1 millió. És annyi is lesz sajnos valószínűleg a fertőzöttek aránya. Szerencsés esetben. Most 120 ezer a fertőzött Olaszországban (ennek túlnyomó része északon). A 65 felettiek aránya pedig 26-30% . Vagyis ha 10% -ig megy el a fertőzés, még örülhet a világ. (Reméljük a halálesetek növekedése jelentősen csökken, és mikor 1 millió fertőzöttig eljut Olaszország, a napi haláleset fele lesz a mostaninak.)

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2020.04.04. 18:08:45

@inteligens elenzéki: "Az a gyanúm, hogy már többször is előfordulhatott olyan vírusos járvány, amely nem volt annyira fertőző mint a COVID, de szépen csendben átment a populáción."

ehhez nem kell nagy ész. influenza

"Vagy ha elfogadjuk ezt, akkor nyugodtan jelöljük meg halálokként, ezeknél az embereknél adott esetben a náthát, influenzát, herpeszt, stb."

megjelölik. az influenzába sokan halnak bele

Control. 2020.04.04. 19:06:15

@Blog Újság: Minden európai országban eljut a fertőzés a népesség 10% -ának megfertőződéséig! Európa 10%-a lesz koronavírusos fél éven belül (szeptember végéig kábé). Ez 74-75 millió embert jelent, aki megbetegszik. Országonként 1-2 millió fertőzöttel. Ha ez bekövetkezik, a nyájimmunitás talán megállítja majd az egészet!

Petrus Rosidus Maximus 2020.04.04. 20:37:19

@Arkadiai: Sajnos én nem tudok hinni a nyájimmunitásban, főleg hogy azt sem tudják még a kutatók, hogy a korona megbetegíthet e kétszer (vagy többször).

Ami a legvalószínűbb: addig tart, amig a népesség legalább 8-10 százaléka nem kap vakcinát. Az nem mostanában lesz. (:

VV Erőlegény #TEAMBÁLA 2020.04.04. 21:22:46

@Blog Újság: Sajnos én meg ennek a blognak nem tudok hinni. Kétszer lettem kimoderálva, nyilván ez lesz a harmadik, pedig konkrétan a blog témához szóltam hozzá.

Petrus Rosidus Maximus 2020.04.04. 21:30:40

@VV Erőlegény: Akkor rettegj! :) Csak tartsd be az elemi dolgokat. Ennyi.

Control. 2020.04.04. 21:33:04

@Blog Újság: Az epidemiologia szerint ha a lakosság 10%-a védett, lelssul a járvány, sőt meg is állhat.

Mizantróp. 2020.04.04. 22:00:10

@Arkadiai: A baj ott van, hogy a vakcina forgalomba hozásáig (kb 2021 tavasza) nem lesz védett a világ népességének 10-15%-a

DR. Smit Pal 2020.04.05. 01:42:25

"Mi történik ebben a gyönyörű országban? Miért éppen itt - és Olaszországon belül is Lombardiában - ennyire magas az elhalálozások száma "

A legfobb ok, hogy balliberalis kormany van hatalmon, aki tobb tiz ezer halott utan is leginkabb Soros NGO hajoinak fogadasaval torodik. A hatarok lezarasa es a jarvanyveszely ellenere a NGO hajok megszakitas nelkul szallitjak az arabokat Olaszorszagba. Es persze a vedekezesesre szant penzek nagyresze is, az illegalis bevandorlok bankkartyain landol Soros kivansaga szerint.
Nalunk is ez lenne ha balliberalis kormany lenne. Katasztrofa osszeomlas allamcsod lenne, de az illegalis bevandorlok tovabbra is ozonlenenek.

Magányos Farkas_ 2020.04.05. 01:44:18

@DR. Smit Pal: Ja persze csakis Lombardiába szállítják a hajók az arabokat. Lombardiába, ahol nincs is tengerpart. Agyadra ment a Sorosozás.

chrisred 2020.04.05. 06:43:58

@Alekszej Antonov: Ráadásul Lombardiát már régóta Salvini pártja irányítja.

Irbisz 2020.04.05. 10:14:14

már máshol is felvetették, de itt részletesen leirt bizonytékok vannak arról, miért az USA, spanyol és olaszo. a megnagyobb bajban levő országok.

qubit.hu/2020/04/05/a-tuberkulozis-ellen-csecsemokorban-beadott-vakcina-valoban-vedhet-a-covid-19-ellen

teljesen meggyőző, a számok nem hazudnak, a magyarázat egyebesik a valóságban észleltekkel - és ebből az is következik, ránk nem ez vár, a kormány intézkedéseitől függetlenül.

Petrus Rosidus Maximus 2020.04.05. 10:57:19

@Argus_: Húsvét után valószínűleg elrendelik nálunk.
süti beállítások módosítása